Dell изненада със 17% спад на печалбата

Най-изненадващо топ производителят на преносими и настолни компютри Dell обяви стръмен спад във финансовите си приходи от тримесечието. На индустрията в цял свят ще се наложи да се съобрази със съкращения в разходите за технологии, коментират от компанията пред Ройтерс.
"Отчетът на производител като Dell сочи, че разходите за ИТ намаляват. Всъщност това само доказва, че средствата за ИТ се редуцират в глобален мащаб и новините определено не са добри за останалите технологични компании", коментират и от Solaris Аsset Management, след изнесените от Dell резултати.
Перспективите за Dell са слаби, особено в Азия и Западна Европа, допълват още от там.
Dell закри 8500 работни места досега. По-ранен план на компанията предвиждаше тя да се раздели с 8900 служители. Напълно е възможно да има още съкращения, допълват анализатори.
Печалбата на компютърния производител е паднала със 17% през второто тримесечие, приключило на 1 август, и възлиза на $616 милиона.
Без да се смятат амортизацията и другите разходи, свързани с бизнеса, акционерите в компанията спечелиха по 33 цента на акция – под търсената от Уол Стрийт цена от 36 цента.
Постъпленията са нараснали с 11% до 16.43 милиарда.
Също така Dell обяви разочароващ спад в маржовете на брутната печалба – до 17.2%, в сравнение с 19.9% година по-рано и 18.4% през предишното тримесечие. Оперативните маржове на пeчалба също са отбелязали спад.
„Стратегическите действия за увеличаване на ръста в определени области на бизнеса повлияха на брутните маржове през тримесечието”, съобщи Брайън Гладън, главен финансов директор на Dell. Съкращаването на разходите и промените в продуктовото портфолио също са дали ефект върху оперативните маржове, допълни той.

Коментар