Умните производители заложиха на смартфони

Анализаторите очакват връх в продажбите на смартфони през следващите няколко години. 122 милиона смартфона са били продадени през миналата година. Тази година броят им ще достигне 186 милиона. А в бъдеще обемите на пласмент ще продължат да растат, достигайки през 2010 година 410 милиона продадени устройства, по данни на Gartner.
Oсвен за разговори, изпращане и получаване на съобщения, правене на снимки и слушане на музика, потребителите на интелигентни телефони ще се възползват от много други приложения, които се очаква да бъдат предложени в бъдеще, например плащане на билети за влак или автобус през устройството.
Като оставим настрана обажданията, 53% от потребителите на смартфон ползват на второ място функцията за обмен на текстови съобщения, а 25 на сто държат да получават и разпращат мултимедийни файлове, сочи проучване на Nielsen Mobile.
Следващите по популярност сред клиентите услуги са свалянето на рингтонове от интернет (19%) и браузването в реално време (17%). Не малка част собственици на смартфони обичат да посещават съответните сайтове на MySpace, Facebook, Twitter и други онлайн места, които са адаптирани за мобилни посетители.
90 милиона приложения в рамките на 2 години са изтеглени от потребителите на Nokia, обяви компанията. Apple на свой ред е доволна от интереса към нейния онлайн магазин.
Nokia държи 45% от пазара на смартфони, на второ място е Research in Motion (RIM) с 13 на сто, Apple се нарежда на трето с 5 процента, според Gartner.

Samsung, LG, и други компании се опитват да заемат по-добри позиции на този перспективен пазар, където освен устройствата, не по-малко атрактивно за бизнеса е мобилното съдържание.

Коментар