Samsung пуска масови SSD за евтини нетбуци

Южнокорейският производител Samsung работи по пускането на нова линия твърдотелни дискове, предназначени за нискобюджетния компютърен пазар. Индустрията се нуждае от устройства, отличаващи се с повече компактност и Samsung залага на това.
Новите флаш драйвове на производителя ще са наистина компактни и разработени специално за нетбуци и ултрамобилни системи, уверяват от компанията. Те ще са с 30% по-малки от типичните твърдотелни дискове, предлагани на пазара в момента, и ще ползват SATA II интерфейс.   
Oт компанията възнамеряват цените да бъдат ниски, за да са атрактивни за целевите пазари, без да уточняват точната цена. Капацитети на моделите ще бъдат 8 GB, 16 GB или 32 GB.
Устройствата влизат в масово производство от септември 2008, съобщи представител на компанията. Те стъпват на MLC NAND чипове. Всички SSD-та имат скорост на четене 90MB/s. Скоростта на писане варира в зависимост от капацитета на устройството.  
32-гигабайтовият модел е най-бърз по отношение на скоростта на писане, която според Samsung щe бъде 70MB/s. При 16-гигабайтовия модел скоростта на писане е 45MB/s и 25MB/s – за твърдотелния диск с 8 гигабайта капацитет.
„Усъвършенстваме техниките на производство и правим редизайн на компактни ни твърдотелни дискове, за да привлечем клиенти от пазара на нискобюджетни компютри, които търсят производителност и достъпност срещу по-ниски цени”, коментира Джим Елиът, вицепрезидент маркетинг на памети Samsung.
Samsung ще трябва да предложи наистина конкурентна цена, за да се изправи срещу останалите нискобюджетни SSD оферти на пазара, като серията OCZ Core например.

Коментар