Нарочиха Тим Кук за „убиец” на Apple

Настоящият CЕO на Apple Тим Кук трябва да се оттегли от поста си, докато не е унищожил компанията, смята известният предприемач Джейсън Калаканис

Настоящият CЕO на Apple Тим Кук трябва да се оттегли от поста си, докато не е унищожил компанията, смята известният предприемач Джейсън Калаканис

Тим Кук е „скучен, недалновиден и некомпетентен” главен изпълнителен директор, той „убива” Apple. Това мнение застъпи американският предприемач Джейсън Калаканис в ефира на телевизионното предаване на This Week in Tech.

Според него, Кук разбира повече от логистика и организация на доставките, отколкото от разработка на продукти, в резултат на което Apple страда. Калаканис смята, че настоящият CЕO на ИТ компанията трябва да се оттегли от поста си, докато не е унищожил наследството на Apple и привържениците на марката не са се отвърнали от нея.

Калаканис е интернет предприемач, инвеститор и блогър, член на борда на директорите на компанията Dyn, която неотдавна пострада от голяма хакерска атака. Той е бил шеф на Netscape и топ мениджър в инвестиционната компания Sequoia Capital, бизнес ангел и инвеститор в редица стартъпи, вкл. Uber.

Като грешка на Тим Кук той посочва решението му за премахване на стандартното гнездо за слушалки в iPhone 7. Сега на потребителите на смартфона се налага да избират дали в даден момент да зареждат устройството през Lightning порта или да ползват слушалките за разговор. И виновен за това е Тим Кук, смята Калаканис.

Друга грешка на Кук е решението в новия MacBook Pro да останат само портовете USB-C, без MagSafe и HDMI, който е много популярен сред разработчиците и редакторите на видео, допълва Калаканис. Според него, потребителите на Apple сега ще предпочетат решения като Surface Studio на Microsoft и ще имат пълното основание за това. Магнитният порт MagSafe, представен от компанията през 2006 г., е гениален, смята Калаканис.

Коментари по темата: „Нарочиха Тим Кук за „убиец” на Apple”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Михаиле, спести си глупостите за Surface. Засича дланите, но само понякога, прави и доста мизерии. Писалката има видимо забавяне в работата, лично съм работил на тоя боклук.

    iPad Pro е изключително несравнимо по-напред като усещане за работа. Тотален абсурд е да си работил и на двете устройства и да твърдиш, че Surface дори се доближава до iPad, камоли да е по-добър.

    Относно “стария” процесор може да се обърнеш към Intel. Единствените Кaby Lake, които пуснаха са за ултрабуци – 5Вт и 15Вт, които са прекалено слаби за лаптопи от класа на MacBook Pro. За RAM също. Но, от личен опит ще ти кажа, че Mac OS се справя по-добре на 8GB RAM, отколкото Windows на 32GB.

    Пазарната информация също сериозно не си я догледал; аз съм доста добре запознат с цифрите и фактите. Новият MacBook Pro за 5 дни има 4 пъти повече продажби, отколкото Surface Book за 1 календарна година. iPad Pro също се продава доста по-добре от Surface Book и Surface Pro.

    “Застарявашия” macOS се развива доста прилично на системно ниво, не се притеснявай ни най-малко. GUI няма нужда да се сменя всеки ден.

    Това, че MS сменят шаренкото на Windows с всяка нова версия, не променя факта, че основата на тази OS е забележителен боклук и че MS никога няма да се научат как се пише API. Но, ти си мислиш, че се “развиват”. Ми, ОК.

    За VR/AR мога да ти кажа, че още 1998г на едно компютърно изложение в София бяха представили един шлем, имах възможността за 1-2 минути да се позабавлявам. Вярно, слаба резолюция, болеше от тях главата, но основата на технологията не е никак нова. Също, гледал съм и видеа от доста университетски проекти и мога смело да ти кажа, че MS са много-много назад.

    И не на последно място ще ти кажа, че за iPhone се разбра, когато Apple го пуснаха на пазара. Това, че не вдигат шум около разработките си, не значи, че нямат такива.

    Това, което другите предлагат на 1/2 цена ми е добре известно – тичаш като гламав после да се разправяш за гаранции. В тоя филм съм играл и главна, и поддържаща роля.

  2. Михаил

    Anonymous може би ти трябва да се информираш преди да пишеш. Сърфейс и Сърфейс бук имат прекрасно засичане на длани и са в пъти по-оптимизирани за работа със стайлус в сравнение с играчката Ипад Про. Относно продажбите на ай-пад про коментара ти също е много далеч от това което става на пазара според анализатори като GFK. Да не говорим какво получаваш за парите си купувайки Mac Book. Стара генерация интел процесори, Остаряла ОС в която не се инвестира защото всичко отива за iOS и една цена която е двойна на тази от конкуренцията за подобен компютър.
    Лошо няма да си фен на Епъл, но това не значи да си затваряш очите за истината. Последните две години Епъл буксуват и разчитат единствено на стари лаври, докато другите се развиват и печелят клиенти в области които ще са много важни в бъдещето. Например виртуална реланост, AI, и облачни решения. В същото време Епъл пуска тъч лента (Пусната и спряна от леново преди 3 години). Успех:)

  3. Гелезов

    До автора и модераторите:
    Не мисля, че трябва да оставяте мнения като това на “mareng” – обиди без покритие.
    Нагледал съм се на ниско летящи лаптопи и последиците и потвърждавам че анонимният е прав за MagSafe.

  4. Anonymous

    Иване, 12 часа на ден изкарвам на Mac, с това си вадя хляба.

    Аз, пък, не съм съгласен с тоя – 4 универсални порта е по-добре отколкото 3 универсални и 1 специализиран. Процесорът има някои ограничения (PCIe 3.0 up to 1×16, 2×8, 1×8+2×4).
    За RAM не съм много доволен, но 16GB и LPDDR3 ограниченията идват от Intel, не от Apple.

    За “допълнителните джаджи” имаш преходници, които покриват много повече, отколкото някой може да сложи на лаптоп. Далеч не всичко е HDMI в индустрията, все още доста проектори са с DVI, че дори VGA (D-SUB).

    Ако поне малко се информираш какво представляват PRO устройствата за други индустрии, би трябвало да ти направи впечатление, че предпочитат да дадат възможност за разширение, вместо да те ограничават с конкретен избор на технология. В този смисъл точно подходът на Apple е като за PRO – дават ти базата с най-добрия възможен конектор/стандарт за разширение.

    За другите двама (йойо и wad):

    Apple продава повече iPad Pro, отколкото Lenovo продава Yoga и MS продават Surface, Surface Pro и Surface Book взети заедно. Сам по себе си този продукт генерира милиарди в приходи. И очевидно хората смятат продукта за достатъчно добър, за да го купуват.

    Apple Pencil има най-малко, таблетът засича длани, така че потребителят може спокойно да се подпре, вместо да си държи ръката във въздуха.

    Сравнете това със Surface Book, че и Surface Studio, при които потребителят трябва много да внимава да не пипне екрана – смях и некомпетентност, това са MS.

    “Apple нямат напредък” в кое точно?
    A10 Fusion е слаб процесор ли? В момента е 2 до 2.5 пъти по-бърз на еднонишкови тестове от всичките велики конкуренти, затова Apple нямат нужда от повече от 2 бързи ядра. На многонишкови тестове единствено 8-ядрени процесори успяват да го изравнят, направо изключителен технологичен регрес от страна на Apple.

    А, да, сетих се! Всичките им продукти вече са с DCI-P3 екрани, това също изключително много зле!

    Ясно ми е, че се информирате от Android Central и майкрософт-ориентирани сайтове.

    macOS била по-лесна за заразяване, нямало антивирусни?!

    Преди няма и година хванаха вируси, които използват слабости в антивирусния софтуер, за да заразяват Windows компютри. В случая беше Symantec, с множество грешки, които позволяват на вируса да атакува докато Symantec сканира – уникална сигурност, няма що.

    Наскоро откриха поредната невъзможна за поправяне издънка в същия тоя Windows, Windows AtomBomb?

    Въобще, първо се информирайте, после пишете глупости.

  5. wad

    Последните три години Apple нямат никакво развитие и не предложиха нищо ново, освен тунинговане на старите си продукти. Стана ясно, че компанията е в сериозна криза още с проблемите около iPadPro 12′ и след провала на Apple Watch за който не се коментира нищо.
    Тим Кук е грешният избор за CEO на компанията, за което ще си понесат последиците.
    P.S. Като уточнение – от 8 години съм “зомбиран” фен на Apple и ползвам само техни компютри, но трябва да бъдем обективни.

  6. йойо

    Компанията върви доста сигурно надолу. Махането на стандартните усб-портове е достатъчна причина да не си купя новите макбуци. В по голямата част от работата на компа изпозвам всичите “два” порта. Сигурно има луди да се мъкнат с преходници.
    Айпъл имат три предимства – много добра батерия, здвав корпус и първи се сетиха да сложат SSD-та. Операционната система ми изглеждаше сигурна, до момента в който не почнах да я ползвам. Много по лесно е са се заразиш в вируси под Mac. Дори няма адекватни антивирусни програми. Сега се мъча на типия мак и определено е мазохизъм.
    iPhone 7 е пълна пародия.
    Далаверата е да спекулираш с акциите им, нагоре няма да тръгнат…

  7. mareng

    “Вярно е, че MagSafe спасява лаптопи” хахаххахахха ***

  8. Иван

    До коментара под мен:

    Използвам Епъл устройства от много време и мога да Ви уверя, че абсолютно се солидаризирам с автора на статията. Да премахнеш MagSafe без да предложиш по-добра алтернатива е меко казано глупаво. Също, по спецификация това е PRO устройство и удобството и функционалността без допълнителни джаджи са много важни характеристики, а те премахват точно това?!!

  9. Anonymous

    Аре, поредния въздухар седнал да раздава акъл без да има елементарна идея от процесите в компаниите.

    Тоя ако си въобразява, че махането на портове е решение на Кук и че е просто защото така му е скимнало; или просто за да спести $2, определено не знае къде се намира. Да си наляга парцалите и да си гледа безобразно надценените стартъпи.

    Вярно е, че MagSafe спасява лаптопи. На моя лаптоп му е спестил поне 5 полета. И според мен имаше как да модифицират MagSafe, така че да го комбинират с USB-C порт.
    Например, можеха да сложат магнитната връзка отделно, малко преди USB-C порта.

    Но, тия глупости за HDMI са абсурдни. При възможността за ползване на преходници е абсолютно безумие да се набива порт за нещо, което 5% от потребителите ползват.

Коментар