1,5 милиарда са LTE връзките в света

Продажбите на LTE смартфони растат с невероятни темпове, сочат данните за пазара

През третото тримесечие са регистрирани 160 млн. нови връзки към LTE

Броят на връзките към мрежи от четвърто поколение LTE нараства с бързи темпове, за сметка на комуникациите през GSM/EDGE, сочи доклад на шведската компания Ericsson.

През третото тримесечие са регистрирани 160 млн. нови връзки към LTE, като общият им брой вече достига 1,5 милиарда. За сравнение, връзките към WCDMA/HSPA мрежи са се увеличили с 60 млн., а устройствата с достъп до GSM/EDGE са намалели със 100 млн.

В периода юли-септември на смартфоните се падат почти 80% от всички продажби на телефони и 55% от всички връзки към интернет. Очаква се към 2022 г. броят на свързаните смартфони да нарасне до 6,8 млрд., като 95% от мобилните връзки ще бъдат през мрежи WCDMA/HSPA, LTE и 5G.

Общо, мобилните връзки ще нараснат от сегашните 7,5 млрд. до 8,9 млрд. през 2022 г. и ще заемат 90% от широколентовия трафик на данни. Броят на уникалните абонати ще се увеличи от 5,1 млрд. до 6,1 млрд. Броят на връзките надвишава броя на абонатите, тъй като някои потребители имат по няколко свързани устройства. От друга страна, някои връзки са неактивни.

Според Ericsson, към 2022 г. броят на връзките към мрежи от пето поколение (5G) ще превиши 550 млн. Като лидер в 5G се очертава Северна Америка с 25% дял, следвана от Азиатско-Тихоокеанския регион с 10% и Западна Европа с 5%, сочи прогнозата.

Трафикът от мобилно видео все по-бързо изпреварва всички други типове трафик. До 2022 г. мобилното видео ще нарасне с 50% и на него ще се паднат 75% от целия мобилен трафик. На второ място по този показател са социалните мрежи.

Коментар