SSD не ставали за корпоративна употреба

Водещ специалист се изказа скептично за способността на твърдотелните, флаш базирани драйвове SSD да отговорят на нуждите от съхранение на данни в корпоративните мрежи.
Боб Мерит, анализатор от компанията Convergent Semiconductors, смята, че паметите с фазов преход са много по-обещаващи от NAND флаш паметите, използвани в SSD устройствата.
Флаш драйвовете могат да заменят твърдите дискове в някои случаи, например в мобилните компютри. Но все още този тип устройства са твърде скъпи, в сравнение с класическите хард драйвове. Проблемно е и бързото износване на NAND паметите, което ограничава времето им на експлоатация.
Позиционирането на SSD в сегмента на  корпоративните приложения е грешка, смята Боб Мерит. Този тип устройства за съхранение имат преди всичко потенциал на масов продукт.
На преден план за корпоративните приложения могат да излязат паметите с фазов преход и т.нар. резистивни памети. Тяхната комерсиализация е въпрос на време, прогнозира Мерит, тъй като предимствата им са очевидни – бързодействие, икономичност и дълговечност.

Коментар