Пионерът в смарт часовниците Pebble се даде „без пари”

След като отклони оферта за $740 млн. преди една година, Pebble се продаде сега за 20 пъти по-малка сума

След като отклони оферта за $740 млн. преди една година, Pebble се продаде сега за 20 пъти по-малка сума

Fitbit, известният производител на носима електроника, погълна пионера в умните часовници Pebble за сумата от $35-40 млн., съобщи TechCrunch.com, позовавайки се на източници, запознати с преговорите.

Pebble обяви сделката на своята страница в Twitter, без да разкрива финансови подробности. Купувачът също не е съобщил официално на каква сума се сключва сделката.

Съгласно условията на договора, продуктите на Pebble скоро ще излязат от пазара, тъй като Fitbit се интересува преди всичко от активите на компанията, вкл. интелектуалната собственост и софтуера, а не от нейния бранд.

През 2015 г. японският производител на часовници Citizen се опита да купи Pebble за $740 млн., но до сделка не се стигна. По-късно Intel предложи на Pebble $70 млн., но и тази оферта беше отхвърлена от ръководството на компанията.

В крайна сметка Pebble се провали на пазара и сега по-голямата част от парите на Fitbit ще отидат за погасяване на задължения – в размер на $25 млн. към кредитора Silicon Valley Bank.

Финансовите проблеми за Pebble започнаха през май 2015 г., когато започна спад в растежа на компанията. За да излезе от влошаващата се ситуация, компанията прибягна до заеми.

В последните години делът на Pebble на световния пазар за смарт часовници намаля значително. През 2015-та компанията контролираше 8,6% от пазара, в сравнение с 16% през втората половина на 2013 г., по данни на IDC.

През март т.г. Pebble обяви мащабни съкращения, които засегнаха всеки четвърти служител на компанията, на фона на продължаващ спад на пазара за умни часовници.

Купувачът Fitbit също не е в много добро финансово здраве. Акциите му се търгуваха по 50 долара през 2015 г., когато Fitbit излезе на борсата, докато сега цената им е $8,4. Но Fitbit е най-големият в света производител на носима електроника с дял от 26,9%, по данни на IDC.

Коментари по темата: „Пионерът в смарт часовниците Pebble се даде „без пари””

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Купувачът Fitbit също не е в много добро финансово здраве.

  2. Anonymous

    На електрониката врагове не и требват – тя сама се проваля.

Коментар