Microsoft махна ограничение за твърдия диск в нетбуците

Отпаднаха ограниченията към капацитета на твърдия диск в стандартната спецификация за нетбуци, работещи под управлението на Windows XP.
Microsoft увеличава позволения обем на хард драйва от 80 на 160 GB, съобщава digitimes.com, позовавайки се на източници от тайванската индустрия.
Micro-Star International (MSI) вече се възползва от облекчението и обяви 160-гигабайтова версия на своя Wind Notebook U100 с цена в диапазона $562-594. Друг тайвански производител, Asus, ще пусне днес Eee PC 1000H със 160GB хард драйв.
Премахването на ограничението за HDD ще увеличи търсенето на нетбуци, коментират анализатори. Очаква се този ход на Microsoft да засегне негативно продажбите на модели с твърдотелни, флаш базирани SSD драйвове, както и на нетбуците с 80 GB HDD, тъй като цената на 160-гигабайтовите варианти ще бъде почти същата.
Някои анализатори обаче застъпват мнението, че не обемът на твърдия диск, а по-мощни процесори биха увеличили търсенето на нетбуци.
Intel също контролира развитието на мини лаптопите. Гигантът налага на своите партньори ограничения за размера на панелите. Говори се обаче, че Intel е склонен да облекчи изискванията си, както и да разграничи строго Centrino и Atom платформите.

Коментар