Комунисти в индийски щат разпоредиха: ще учим Linux

Воденото от комунисти правителство на южния индийски щат Керала предприе крута мярка в ущърб на Microsoft. Комунистическата партия на Индия (марксисти) обяви тригодишен план за масово възприемане на операционни системи с отворен код в държавните училища и колежите, твърди публикация във Financial Times.

Партията, която дойде на власт през май тази година, набързо забрани производството и продажбите на Кока-кола и Пепси. Новият образователен план на марксистите пък цели създаване на зона, свободна от Microsoft.

Според плана, децата в 12 500 училища ще учат как да използват Linux вместо софтуера на Microsoft.

Не сме забранили Microsoft, но сме против монополите във всяка област и енергично ще насърчаваме свободния софтуер, отсякъл министърът на образованието на Керала.

Microsoft, от своя страна, казва, че уважава решенията на нейните клиенти, но същевременно вярва, че продуктите й са на много достъпни цени за образователните институции. Мениджърът за публичния сектор в Microsoft Индия е казал още, че макар и малък щат, Керала е важен пазар за Microsoft, както и за всяка друга компания, оперираща в Индия.

Коментари по темата: „Комунисти в индийски щат разпоредиха: ще учим Linux”

добавете коментар...

  1. НеДобри

    Добри много си се объркал.
    Линукс е против монопола и печеленето от него.
    А самият линукс НЕ му е нуждно да се инвестира в него той е поддържан от доброволци – а не комунисти.
    И освен това всичко е на него сигурно и този сайт идва от Линукс сървър – но предполагам си от “новите многознайкойвци” които незнаят елементарни неща но се правят на велики.

  2. Добри Божилов

    Самата философия на Линукс е комунистическа, доколкото предполага ползване на нещо без да се плаща – т.е. изцяло в полза на потребителя и без никакъв стимул за производителя. Това чисто икономически е проверена и доказана като губеща система. Т.е. въпрос на време е Линукс да затихне поради липса на инвестиции в него.

  3. Илия

    По-добре Майкрософт и Кока-кола, отколкото Линукс без Кока-кола :)))))

  4. Dimbi

    Тази статия не е никак добра реклама за Линукс

  5. Admire

    Аман от поръчкови статии.

Коментар