TSMC влага над $15 млрд. в завод за по-тънки чипове

Най-големият в света производител на чипове по поръчка, тайванската компания TSMC, планира да построи нов завод на стойност $15,7 млрд. Гигантът, който контролира 55% от пазара, започва да усвоява 5- и 3-нанометровите технологии.

TSMC е поискала помощ от правителството на Тайван за намиране на достатъчно голяма площ, с удобен достъп, на която компанията да изгради новия си завод за 5- и 3-нм чипове, съобщи Nikkei, позовавайки се на източници от производителя.

Колкото по-тънки технологични процеси се използват в чиповете, толкова по-съвършени са продуктите като производителност и енергопотребление, но същевременно се усложнява разработката им. В момента TSMC произвежда чипове за iPhone 7 по 16-нм технология. От следващата година тайванският производител ще започне серийно производство на 10-нм чипове за Apple.

TSMC търси конкурентно предимство над останалите полупроводникови гиганти – Samsung и Intel – и иска да засили позициите си в области като изкуствения интелект и машинното обучение, за които са необходими високопроизводителни чипове, коментира анализатор от Industrial Economics & Knowledge Center (IEK) към  Тайванския институт за технологични изследвания ITRI.

Най-големите клиенти на TSMC са Apple и Qualcomm. През миналата година всеки от тях е донесъл на тайванския производител по 16% от общите му приходи. Като цяло, клиентите на TSMC в света са 470.

В края на септември т.г. президентът на TSMC Марк Лиу обяви, че компанията започва работа по 5-нм чипове и формира екип от 300-400 инженери за разработка на 3-нм процес, както и за изследвания в областта на 2-нм технология. Конкурентите Intel и Samsung засега не са обявили подобни планове.

Коментар