Вирус-изнудвач иска да заразите двама приятели

Нов вирус изнудвач криптира файловете и иска откуп в биткойн или да заразите двама приятели с идеята някой от тях да плати

Нов вирус изнудвач криптира файловете и иска откуп в биткойн или да заразите двама приятели с идеята някой от тях да плати

В интернет върлува нов криптиращ вирус-изнудвач, който поставя необичайно условие на жертвите, за да възстанови достъпа до данните…

Новият злонамерен софтуер Popcorn Time иска от жертвите си или да платят откуп, или да заразят двама други потребители. Ако някой от тях се съгласи да плати откупа, то вирусът ще отключи не само неговия компютър, но ще даде безплатен ключ и на първата жертва.

Връзката към файла с вируса сочи на адрес в един от сървърите на анонимната мрежа Tor. Исканият откуп е в размер на 1 биткойн, което по сегашния курс на криптовалутата възлиза на 780 долара, а срокът за плащане е 7 дни.

Криптиращият вирус (рансъмъуeр) е открит от специалистите по киберсигурност MalwareHunterTeam, които публикуваха няколко екранни снимки на Popcorn Time. Става ясно, че програмата се разпространява от сирийци, които твърдят, че с придобитите средства ще купят продукти, медикаменти и жилища за нуждаещите се.

Исканият откуп е в размер на 1 биткойн, а срокът за плащане - 7 дни

Исканият откуп е в размер на 1 биткойн, а срокът за плащане – 7 дни

Popcorn Time използва мощен алгоритъм за криптиране на файлове, известен като AES-256. Криптираните документи, снимки и други типове файлове получават разширение .filock, което се добавя към името им след нормалното разширение. Криптирането изглежда за потребителя като съобщение за зареждане и инсталиране на ново приложение с молба да се изчака приключването на процеса.

При завършване на криптирането, програмата показва съобщение, в което присъства персонален ID на жертвата, сметка, на която да се преведе биткойн, и поле за въвеждане на дешифриращ код. За потребители, които нямат биткойни, е посочен линк към инструкции как да се сдобият с криптовалута.

Жертвите разполагат само с четири опита за въвеждане на дешифриращ код. След изчерпването им, вирусът криптира файловете завинаги. В скрипта е предвидена също възможност за добавяне на функция за изтриване на файлове, но тя все още не е активирана, тъй като Popcorn Time е в процес на развитие.

Коментари по темата: „Вирус-изнудвач иска да заразите двама приятели”

добавете коментар...

  1. Чалгун

    Много полезва програма глупавите хора трябва да бъдат наказвани и да си плащат за тъпотията си 🙂

  2. Киро

    Ами честито!

    “Ако някой от тях се съгласи да плати откупа, то вирусът ще отключи не само неговия компютър, но ще даде безплатен ключ и на първата жертва.”

    То това ми изглежда направо като промоция!!!

Коментар