Роботът Lucy огрява дома със слънчева светлина

Lucy сам следи слънцето, като насочва светлината към зададена от потребителя точка

Роботът Lucy сам следи слънцето, като насочва светлината към зададена от потребителя точка

Lucy прилича на огромна кристална топка и е плод на инженерната мисъл и въображението на д-р Дива Томеи. Идеята я осенява докато изучава биоинформатика в университета в Кеймбридж…

Както всички знаем, времето във Великобритания не е най-слънчевото, така че има ясна причина изобретателката да цени всеки лъч слънчева светлина. Създаденото от нея умно устройство работи като подвижно огледало, което следи слънцето и помни под какъв ъгъл да отразява светлината, за да стигне тя до прозорците.

Lucy внася естествена слънчева светлина в дома, дори и той да няма правилното изложение. Ключово предимство на робота е това, че изисква минимална човешка намеса и сам следи слънцето по най-ефективния начин, като насочва светлината към зададена от потребителя точка.

Без значение къде е поставен роботът, неговият софтуер може да намери слънчева светлина напълно автономно. Устройството работи чрез соларно захранване, като не се нуждае от друг тип електрозахранване.

Разработчиците на Lucy са мотивирани от перспективата, че при наличие на слънчева светлина в домовете, хората ще употребяват по-малко електрическа енергия. Така едновременно се спестяват пари и се намалява отпечатъкът на едно домакинство върху околната среда.

Устройството може да се използва и в офиси, училища, а дори и на обществени места, на открито. Дългосрочната цел на екипа е иновативното изобретение да стане достъпно за крайните потребители от развиващите се страни, тъй като те имат най-голяма нужда от него. 

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Роботът Lucy огрява дома със слънчева светлина”

добавете коментар...

  1. дан40

    Новото име на продукта е “Caia”

Коментар