Доставчик на отворен код погълна пионер във виртуализацията

Red Hat придоби малката израелска фирма Qumranet срещу $107 милиона. Qumranet е доставчик на KVM, единственият хипервайзор, включен в ядрото на Linux. Сделката ще даде на шанс на Red Hat Enterprise Linux да получи по-значителна роля на пазара за корпоративната виртуализация.  
Придобивката издига Red Hat по-близо до позицията на Мicrosoft, отколкото до VMware.
Като собственик на Qumranet Red Hat ще може да доставя опции за виртуализация като част от операционната система, или да обвърже хипервайзора с операционната система, също както Microsoft направи Hyper-V част от Windows Server 2008.
KMV и технологиите за виртуална декстоп инфраструктура са в челните редици на следващото поколение виртуализация”, коментира при анонса на сделката Джим Уайтхърст, президент на Red Hat.
KVM е пач с отворен код по лиценза GPLv2, също като Linux. Той беше добавен към ядрото на Linux 2.6.20 през октомври 2006. Разработчиците на ядрото го харесват, защото не влияе на другите операции и приляга лесно на модуларната му инфраструктура, коментират специалисти.  
Red Hat има амбицията да бъде конкурент на все още незрелия пазар за декстоп виртуализация посредством тази покупка, подчерта Уайтхърст.
През тази година фирмата няма да очаква от новопридобитата си компания да внесе приходи в касата й, но през следващата фискална година (която започва от март 2009) Qumranet ще трябва да донесе приходи в размер на $20 милиона, съобщи новият собственик.
Qumranet ще продължи да бъде ръководена от Бени Шнайдер, бивш CEO на PentaCom – компания, която беше придобита от Cisco през 2000, и Джора Ярон, бивш президент на Mercury Interactive – закупена от Hewlett-Packard през 2006.

Коментар