Все повече милионери въпреки кризата

Над 10 милиона милионери е имало в света към края на 2007 година, което е с 10% повече, отколкото през 2006-а. Общото богатство на тези 10,7 милиона души възлиза на 109 трилиона долара, по данни на Boston Consulting Group (BCG), на които се позовава Ройтерс.

Най-голям принос за ръста имат развиващите са държави в Латинска Америка и Азия. В Северна Америка се наблюдава забавяне на темпа на забогатяване.

Един процент от всички домакинства притежават 35% от световното богатство, установява изследването. Свръхбогатите хора с активи от 5 и повече милиона долара, които са 0,001 процента от населението на земята, контролират 20% от богатството.

Въпреки финансовата криза от миналата година, богатите продължават да забогатяват. Но поради променената макроикономическа конюнктура, най-заможните хора се ориентират към по-консервативни типове вложения. През 2007 година най-голям е бил обемът на вложенията на вътрешния пазар, за сметка на офшорките.

В бъдеще личните богатства ще продължат да растат, но с по-бавни темпове, прогнозират анализаторите от BCG. През настоящата година увеличението ще бъде под 1%, а в следващите 5 години ще достигне средно 3%.

Коментар