Европа крои план за лидерство в иновациите

Европейската комисия започна през седмицата допитване до общественото мнение в търсене на най-добри стратегии за насърчаване на изследователската дейност и иновациите в областта на ИСТ (информационните и съобщителни технологии), съобщиха от представителството на ЕК в България.
Допитването е отговор на експертен доклад, представен неотдавна от бившия финландски премиер Еско Ахо, който посочи редица основни недостатъци на научно-изследователската дейност и иновациите в Европа в областта на ИСТ. По-специално Европа показва по-слаби резултати както в равнището, така и в интензитета на инвестициите си в изследователска дейност и иновации.
Към днешна дата 33% от научно-изследователската дейност и иновациите в развитите икономики в света са в ИСТ, докато техният дял в Европа е по-малко от 25%, главно поради разпокъсаността на сектора. Освен това ЕС представлява 32% от световния пазар на ИСТ, докато делът на европейските фирми е само 22 % от световния пазар.
Европа трябва да привлича инвестиции в научно-изследователската и развойна дейност в ИСТ, както и най-добрите умове и идеи, заяви Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на информационното общество и медиите.
“Изправени сме пред предизвикателства, свързани с енергията, здравето и застаряването на населението, които могат да бъдат посрещнати само ако прилагаме решения в областта на информационните и съобщителните технологии“, добави тя.
Допитването на Европейската комисия търси отговорите на три въпроса: кои са основните предизвикателства пред изследванията и иновациите в ИСТ; как и в кои области Европа трябва да се стреми да заеме водещи позиции; и каква е ролята на публичната политика за извеждането на Европа в авангарда на иновациите в сферата ИСТ.
Очаква се стратегията да бъде оповестена следващата година, като вземе под внимание становищата на представители на индустриалния сектор, експерти в областта на ИСТ, ръководни лица на политическо равнище и широката общественост. Допитването ще продължи до 7 ноември 2008 г.

Коментар