Организацията „Лаптоп за всяко дете” сключи сделка с Аmazon

Oрганизацията за лаптопи за бедни е сключила споразумение с онлайн магазина Amazon да продава нейните нискобюджетни лаптопи.
Ритейлърът ще помогне в програмата Give 1 Get 1 („Дай 1 Вземи 1”), която трябва да стартира през ноември.
Схемата предвижда хората да могат да купят един ХО лаптоп за себе си и да дарят сумата за още един такъв компютър за ученик в някоя от развиващите се страни.
Сега на Amazon се възлагат надежди да помогне за отстраняването на проблемите, с които OLPC се сблъсква.  
Организацията „Лаптоп за всяко дете” е създадена, за да осигури милиони преносими компютри на цена под $100 за децата в развиващите се нации. Много страни проявяват интерес към XO, но само някои предприеха големи проекти за предоставяне на машините на студенти и ученици.
OLPC създаде програмата G1G1, която предлага на американците да закупят две машини за общо $398. Организацията обаче среща затруднения с начина, по който машините да стигнат до клиентите. Закъснения на продукцията и грижи с доставката принудиха много хора да отменят своите поръчки, докато OLPC се справи с проблемите.
Новият цикъл на кампанията G1G1 ще стартира през ноемри и ще продължи до края на 2008. Тя ще е отворена само за американци.
Същевременно организацията обяви, че планира премиерата на следващото поколение нейни лаптопи през 2010. В XO-2 клавиатурата е заменена от два чувствители на допир екрана, единият от които може да бъде използван като тъчскрийн екран за писане подобно на клавиатура. OLPC се надява новата версия да се доближи до идеала й за производство на компютри на цена под $100.

Настоящите версии на лаптопа на организацията струват около $200, но следващото поколение XO се очаква да е достъпно срещу не повече от $80.

Коментар