Кампания оборва митове за българския домейн

Сдружение Унинет предприе информационна кампания "За .БГ – българският домейн!". Целта на организаторите е да запознаят интернет потребителите у нас с възможностите, които предлагат домейните на кирилица, съобщиха от сдружението.
На страницата на кампанията е публикувана история и обща информация за домейна .бг, както и десет от най-разпространените митове за домейните на български.
Посочва се, например, че предложените правила ще ограничат сериозно възможностите за регистрация на домейн с цел измама. Домейните .бг ще се регистрират лесно, както и тези от зоната .eu, уверяват още от Унинет.
Оборен е и митът, че интернет браузърите няма да поддържат домейни на български. На сайта idn.bg е обяснено, че домейните на български се кодират чрез технологията Punycode до латиница, която се поддържа от 95% от браузърите.
Унинет опровергава категорично и мита, че домейните на български няма да са достъпни за българите в чужбина. “В днешно време по-голямата част от българите в чужбина имат кирилизация на своите компютри, а тези които нямат, могат да ползват множество подходящи за целта инструменти”, посочват от сдружението.
Всички съвременни операционни системи и браузъри ще поддържат работа с домейните на български, независимо дали са от САЩ, Германия или Китай. Възможност за изписване на кирилица съществува дори в мобилните телефони, допълват от Унинет.
Кампанията ще се разраства с времето, като за целта ще предложи и "гореща линия", на която потребителите могат да получат отговори на интересуващите ги въпроси.

по темата: „Кампания оборва митове за българския домейн”

добавете коментар...

  1. Унинет

    Регистрацията на домейни от вида еpay.бг е забранена.

    ерау.бг

    РегистърБГ също не би трябвало да позволяват регистрация на домейни на кирилица и латиница в зоната .bg (какъвто пример е еpay.bg)

  2. ггг

    ами фишинга?
    направете разлика между:
    еpay.bg и epay.bg

    ще ви кажа: в първия случай буквичката е е на кирилица.

Коментар