4 млрд. смартфона ползват хората по света

Мобилните устройства стават център за развлечение, работа и общуване

Мобилните устройства стават център за развлечение, работа и общуване

Към края на миналата година хората в света са ползвали общо 4 млн. смартфона, по данни на анализаторската компания IHS Markit.

Прогнозата сочи, че към края на десетилетието броят на смартфоните може да превиши 6 млрд., а пазарът в стойностно изражение да достигне 355 млрд. долара. 50-процентният ръст в броя на смартфоните ще бъде обусловен от подема на пазара за мобилни услуги.

Мобилните устройства и услуги стават центъра на развлечението, деловия живот и комуникациите на хората. Смартофоните замениха компютъра като най-важно умно устройство с достъп до интернет, коментира IHS Markit.

Докладът отбелязва, че в момента смартфоните и таблетите заемат над 60% от глобалния пазар на потребителска смарт електроника, спрямо 17% през 2008 г.

Заедно с мобилните устройства нарастват продажбите и на мобилни приложения. През 2016 г. пазарът на приложения е достигнал $54 млрд., докато към 2020 г. ще възлезе на $74 млрд. Най-бързо ще се увеличават разходите за мобилен софтуер в страните от Африка, Близкия изток и Латинска Америка.

Все по-популярни стават месинджърите от рода на WhatsApp. Тяхната аудитория към края на миналата година е превишила 5 млрд. потребители. След четири години подобни услуги ще се ползват от 7,5 млрд. души, сочи прогнозата на IHS Markit.

Коментар