Кадрови игрички между Motorola и RIM

В кадрова война влязоха двама от големите производители на мобилни устройства. Американската Motorola обвини своя канадски конкурент RIM, че е разпратил до персонала й писма с предложение за смяна на местоработата, съобщи pocket-lint.co.uk.
RIM, производителят на смартфона BlackBerry, е атакувал с писма поне 40 служители от Motorola в последните 8 месеца. Потърпевшата компания твърди, че става въпрос за кадри, които имат достъп до търговски тайни и, че тяхно преминаване в редиците на конкурента не е възможно без разкриване на тези тайни.
В съдебния иск Motorola прилага и копия от електронните писма. Компанията изисква забрана RIM да предлага работа на служители на Motorola и да й плати компенсация в размер на 50 хиляди долара.
По-рано, през юли изпитващият затруднения мобилен производител заведе иск срещу свой бивш служител, преминал в Apple. Майкъл Фенгер, който заемаше позицията вицепрезидент за мобилния бизнес на Motorola в страните от EMEA (Европа, Близкия изток и Африка), в момента е вицепрезидент по глобалните продажби на iPhone. Бившият му работодател го обвинява, че е използвал разработки на Motorola за маркетиране на епълския смартфон.
Фенгер е бил подписал споразумение, според което няма право в продължение на две години след уволнението си да работи за преки конкуренти на Motorola. Компанията иска компенсация от 1 милион долара и незабавно уволнение на Фенгер от Apple.

Коментар