Нов вирус заразява Windows и Linux системи

Пореден вирус инфектира Windows компютри и способства заразяването на системи под Linux

Пореден вирус инфектира Windows компютри и способства заразяването на системи под Linux

Специалисти по сигурност алармираха за пореден вирус, който атакува компютри под управление на Windows и Linux. Злонамереният софтуер Trojan.Mirai.1 се отличава с необичаен набор от функции.

Trojan.Mirai.1 инфектира Windows компютри, като освен това способства разпространението на вируса Linux.Mirai сред Linux компютри, съобщи антивирусната компания Dr.Web.

При пускане, троянецът се свързва със своя управляващ сървър, откъдето сваля конфигурационен файл и извлича от него списък с IP адреси. След това вирусът пуска скенер, който се обръща към мрежови възли по адреси от конфигурационния файл и се опитва да се идентифицира пред тях със съчетание от логин и парола, взети от същия файл.

Ако успее да се включи към атакуваните възли по някой от достъпните протоколи, вирусът изпълнява последователност от команди, указани в конфигурационния файл.

Освен това, при свързване по протокол Telnet към Linux устройства, троянецът зарежда на компрометираните устройства бинарен файл, който на свой ред сваля и пуска вредната програма Linux.Mirai.

Новооткритият вирус Trojan.Mirai.1 е способен да изпълнява команди на отдалечен компютър, като използва технология IPC (inter-process communication). Програмата може да създава процеси и различни файлове, допълват от Dr.Web с уверението, че потребителите на нейния антивирус са надеждно защитени.

Коментари по темата: „Нов вирус заразява Windows и Linux системи”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Василе, виждам, че вчера си понаучил нещичко на тема сигурност. Но, ще ти кажа, че не си си доучил.

    Като заразят компютър в мрежата ти с троянец посредством десетките открити в OS слабости (независимо коя от всичките), докато браузваш или сваляш уж сигурен софтуер, вече няма абсолютно никакво значение колко добре ти е защитена мрежата.

    Затова им викат “троянски вируси”, сещаш ли се?

  2. Васил

    IOT ако мрежата ни е добре защитена няма за какво да се косите толкова. Ако хакерите искат да правят армия от ботове и вашата мрежа е добре защитена няма да се занимават с Вас. Ако не сте се набили на някого в очите…едва ли ще се замиава с часове да пуска брут форс или да гледа за отворени портове за да ви сложи към мрежа ботове. Мрежата е най-важна.

  3. Nor Chuckis

    Споко. NSA се грижат да бъде имат всичко против всичко и всеки.

  4. Harry

    много филми гледате :-)) Намалете малко тревата:-))))

  5. Anonymous

    IOT ще доведе до катаклизми. Това са безконтролни устройства, които скоро ще имат потенциала да сринат целия Интернет, а срещу тях няма ефективен механизъм.

Коментар