Висок ръст в продажбите на ТВ чипове

Пазарът на чипове за телевизори отбеляза ръст от 21% за една година, по данни на компанията DisplaySearch. През второто тримесечие на 2008-а са продадени 29,8 милиона броя подобни чипове, което е с над една пета повече от продажбите за същия период на миналата година и 7,8% ръст спрямо предходното тримесечие.
Нарасналото търсене в САЩ и Западна Европа е подтикнало доставчиците да разширят производствения си капацитет, което е довело в крайна сметка до увеличения обем на пазара, посочват анализаторите.
Лидер на пазара е компанията Mediatek, която е продала 5,9 милиона ТВ чипа през второто тримесечие, държейки 19,8% дял от общия брой. Зад нея е Trident с дял от 11%.
Една година по-рано именно Trident беше най-големият производител на ТВ чипове, с продажби от 6,1 милиона броя за второто тримесечие на 2007-а. Mediatek заемаше трета позиция с 2,5 милиона броя продадени чипа.
В челната петица влизат още MStar, ST Micro и Zoran с дялове съответно 9,4%, 8,4% и 7,4% от общия обем на пазара. На останалите производители се падат 44,1%, което е показател за умерена консолидация в сегмента на ТВ чиповете.

Коментар