Наплив от кандидати за държавна работа

2728 души се регистрираха за участие в Четвъртия централизиран конкурс за младши експерти в държавната администрация. От тях 1826 са жени и 902 – мъже, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Срокът за регистрация изтече вчера, 14 септември. Тази година МДААР отбелязва в пъти по-висок интерес в сравнение с предишни издания на централизирания конкурс. Това се дължи, от една страна, на активната информационна кампания, проведена в периода на регистрация, но най-вече на обявената възможност за работа в звената за управление на средствата от ЕС, коментираха от министерството.
322 свободни работни места за младши експерти в тези звена очакват най-добрите кандидати, преминали успешно централизирания конкурс. 2 от тези позиции са в Управляващия орган на Оперативната програма „Административен капацитет" в МДААР, където възнаграждението на служителите е двойно по-високо. За длъжността младши експерт това означава месечно заплащане между 600 и 1000 лв.
Освен тези 322 свободни места, успешно преминалите конкурса имат шанса да получат покана за работа и от други администрации от цялата страна. Всички те стават част от националната база данни, от която всяка администрация може да търси подходящи кандидати за назначаване на длъжността младши експерт.
Конкурсът ще се проведе от 29 септември до 3 октомври в тестови центрове в 5 града в страната – София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас. Всеки кандидат ще получи на електронната си поща известие в кой ден и час и къде трябва да се яви.
Най-голям дял от кандидатите са с образователна степен бакалавър (47.3%) и магистър (45.8%). Завършилите колеж са 6.3%, със степен доктор са 0.6% от регистрираните.
Сред специализираните тестове най-предпочитан е изпитът по информационни технологии – на него са заявили желание да се явят 906 души.

Коментар