БАИТ връчи наградите за принос към ИКТ развитието

Победителите в конкурса „Наградите на БАИТ” за 2016 г. бяха избрани сред над 100 кандидатури

Известни са победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2016 г. На церемония вчера браншовата организация отличи компании, институции и личности с най-голям принос за ИКТ развитието.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи Специалната награда на бившия президент Росен Плевнелиев за значимия му принос за развитие на ИКТ сектора у нас и постоянната подкрепа към българската ИТ индустрия и родните таланти.

„Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни“, посочи Йотова.

„В България създадохме първата иновационна система на Балканите и тя носи плодове – 16 хиляди нови, добре платени работни места в индустрия на бъдещето“, каза от своя страна Росен Плевнелиев.

Журналистическата награда спечели Йоанна Николова, водещ на предаването „Бизнес старт” на Блумбърг ТВ България. Отличието беше присъдено за последователно и задълбочено поставяне на теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката и гражданите.

Росен Плевнелиев получи награда за значим принос към развитието на ИКТ сектора

Наградата в новата категория Интернет на нещата (IoT) получи ИКТ клуб към ТУ-София. Отличието поощрява екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Адепт – цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве. Идеята е провокирана от Американската космическа агенция НАСА, която търси универсално решение за подобряване на начина, по който астронавтите тренират в космоса.

В категория „Общинска администрация“ победител е Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство” за внедрен проект в административното обслужване за гражданите и бизнеса. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни в сайта по различни критерии. В проекта са използвани софтуер с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS) и услуги в облака.

Младежката награда, която за първи път беше отворена и за ученици, спечели Звездин Бесарабов от НПМГ за разработения от него проект и прототип „ArduWrite – автоматизация на персонализиран човешки ръкопис“.

Победителите в останалите категории са:

Образователна награда – Софтуерен университет ООД – за най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца.

Държавна администрация – Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти – за внедрени електронни услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Здравната каса и кои са с най-ниска цена в съответната група.

Корпоративна и социална отговорност – Мусала Софт – за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония.

Освен статуетки и грамоти, всички победители в конкурса получиха и парични награди

Стартъп компания на годината – Тикий Мобайл Солюшънс ООД – за мобилно приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, което вече работи в Метрополитен ЕАД София.

Мобилни решения – Алтерко Роботикс EOOД – за проекта за умен дом, наречен Shelly, който позволява дистанционно да се контролират осветлението, електроуредите в дома и машините и инсталациите в промишлени сгради.

Развлекателен софтуер – Уафуу АД – за 3D детска мобилна мултиплейър платформа с образователен характер, която включва технологичната иновация на Google за виртуална реалност за мобилни устройства.

Значителен корпоративен ИКТ проект – VMware България – за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ.

Победителите в конкурса бяха избрани сред над 100 кандидатури от 85 личности, компании и институции. Освен статуетките и грамотите, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании-членове на БАИТ.

Коментари по темата: „БАИТ връчи наградите за принос към ИКТ развитието”

добавете коментар...

  1. ^_^

    И, естествено, Нааков! За изключителните му постижения в подбора на “трейнъри”!

    return;
    return;

    😀

Коментар