Пробив на Microsoft с евтини лаптопи в Латинска Америка

Южноамериканската държава Перу стана първият участник в пилотен проект за евтини XO лаптопи, работещи с Windows, съобщиха Microsoft и организацията “Лаптоп за всяко дете” (OLPC). Тестовата програма ще продължи 9 месеца.
Отскоро софтуерният гигант работи по приспособяване на Windows към компютрите XO, известни още като стодоларови лаптопи, макар и към момента да не са достигнали тази ниска цена. През май OLPC и Microsoft обявиха, че ще продават XO лаптопи с Windows на заинтересовани страни.
Участваме в исторически образователен проект, от който ще извлекат полза децата на Перу, заяви министърът на образованието на латиноамериканската страна Хосе Антонио Чанг Ескобедо. Според него, целенасочената правителствена политика, част от която е пилотният проект за евтини лаптопи, ще премахне цифровото разделение между урбанизираните и селските райони в Перу.
Доставката на XO компютри с Windows е новост за OLPC. Досега организацията беше фокусирана основно върху Linux. Партньорството с Microsoft започна след като няколко държави заявиха, че се интересуват само от евтини лаптопи, работещи под Windows.
Пилотният проект в Перу е крайъгълен камък в еволюцията на OLPC, заяви президентът на организацията Чарли Кейн. Демонстрираната възможност за партньорство на OLPC с Microsoft дава на правителствата избор на операционна система за XO лаптопите, допълни той.
Междувременно, Microsoft си осигури присъствие и в други образователни инициативи за евтини компютри. Така например, машините Classmate PC на Intel също се доставят с Windows.

Коментар