Android разширява пазара си в Европа

Делът на мобилната платформа Android гони 75% при продажбите на смартфони в Европа

Мобилните устройства под управление на Android се продават все по-добре на европейския пазар, според последни данни на анализаторската компания Kantar Worldpanel ComTech.

В периода ноември-януари операционната система Android е била инсталирана на 74,3% от смартфоните, продадени на петте водещи пазара в Европа – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания. Година по-рано Android държеше 72,9% от продажбите.

Делът на епълската iOS в същото време възлиза на 22,7%, а iPhone 7 е най-популярният смартфон на британския, немския и френския пазар, сочат данните на Kantar за тримесечието ноември 2016 – януари 2017 г.

Android контролира 83,2% от пазара в Китай за разглеждания период, което е ръст от 9,3% на годишна база. Лидер сред производителите на смартфони там е Huawei с дял от 26,6%. В топ 3 влизат още Apple и Xiaomi, като iPhone 7 е най-продаваният модел.

На американския пазар Android отново е лидер с дял от 56,4% от продажбите на смартфони за периода ноември-януари. Епълската iOS заема 42% от пазара, или с 2,9% повече спрямо същия период на миналата година.

Япония е единственият голям пазар, на който iOS има предимство, макар и незначително. Платформата на Apple води на Android с 49,5% на 49%, сочат още данните на Kantar Worldpanel ComTech.

Коментари по темата: „Android разширява пазара си в Европа”

добавете коментар...

 1. :)

  Смазващо защото куцо и сакато прави и продава телефони с Андоид.

 2. :о)

  74% 🙂
  Смазващо превъзходство.
  В България Apple се ползват от 80% комплексари и стойкаджии.
  ТО и по цял свят така де като гледам всички кОври на селфита са все с ябълка 🙂

Коментар