ЕС реши да заведе иск срещу България, заради “112”

Европейската комисия реши да заведе иск срещу България и Румъния в Съда на Европейските общности, заради неспазване на ангажименти по въвеждане на номер 112 за спешни повиквания. ЕК реши също да открие процедура срещу Италия във връзка с ефективността на номер „112“.
Преди да се стигне дотук, бяха изпратени уведомителни писма на България през октомври 2007 г. и на Румъния един месец по-късно, съобщи сайтът на Европейската комисия. През април 2008 г. на двете държави получиха и мотивирани становища и „последно предупреждение“ относно правилното функциониране на номер „112“.
В България номер „112“ все още не е на разположение в цялата страна. В Румъния не за всички повиквания се предоставя информация за местоположението на повикващия, което да помогне на спасителните служби да намерят жертвите на злополуки.
Предвид обаче на продължаващите усилия на двете държави-членки да направят номер „112“ напълно действащ до края на годината, Комисията отлага изпълнението на днешното решение с три месеца, за да им даде последен шанс за справяне с проблема.
Ако през следващите три месеца изискванията не бъдат изпълнени изцяло, ще бъдат заведени дела в Съда на Европейските общности.
„Очаквам многото политически ангажименти, поети от българските и румънските власти за гарантиране на пълното функциониране на номер „112“, да бъдат възприети много сериозно. Техният краен срок за пълно привеждане в действие на номер „112“ беше 1 януари 2007 г., така че днешното решение за призоваване на двете държави пред Съда на Европейските общности ще бъде изпълнено незабавно, ако съществува и най-малко съмнение относно пълното спазване на правото на ЕС в края на годината“, заяви комисар Вивиан Рединг.
Номер „112“ беше въведен през 1991 г. за предоставяне, в допълнение към националните номера за спешни повиквания, на единен номер за спешни повиквания във всички държави-членки на ЕС с оглед спасителните служби да станат по-лесно достъпни.
От 1998 г. съответните правила на ЕС изискват от държавите-членки да осигурят възможност за безплатно повикване на номер „112“ от всички стационарни и мобилни телефони. От 2003 г. далекосъобщителните оператори трябва да предоставят на спасителните служби информация за местоположението на повикващия.

Коментар