САЩ пак са първи по иновации в ИТ

Съединените щати продължават да бъдат най-конкурентоспособни в ИТ индустрията по показателя иновации в сферата на високите технологии, сочи анализ на The Economist Intelligence Unit.
Значителен напредък бележи Великобритания, която догонва САЩ. В първата петица влизат още Тайван, Швеция и Дания, докато ИТ величия като Япония и Южна Корея отпадат от нея.
Класацията обхваща 66 държави, които са оценени по наличие на висококвалифицирани ИТ специалисти, техническа инфраструктура, правова рамка, научно-изследователска дейност, поддръжка от правителството и общо състояние на бизнеса.
На последно място по рейтинг е Иран, а “хитовете” Индия и Китай са класирани съответно на 48-а и 50-а позиция. Китай печели точки с подобряване на защитата на интелектуалната собственост.
Най-добри условия за научно-изследователска дейност има в Тайван, Южна Корея и Япония. В тези страни се инвестират огромни суми за изследвания и разработки и се издават най-много патенти.
Икономическата криза в САЩ и Западна Европа няма да се отрази конкурентоспособността им в ИТ сектора, твърдят анализаторите. ИТ сферата ще остане постоянно висока величина.
Основен проблем пред ИТ индустрията в най-развитите държави е привличането на таланти. Макар и в момента САЩ, Великобритания и Сингапур да предоставят най-добрите условия за изявените специалисти, скоро тенденцията може да се обърне. На напредналите страни ще става все по-трудно да привличат талантите от целия свят, тъй като развиващите се икономики ще успеят да спрат изтичането на мозъци.

Коментар