Рискови премии за инвеститорите в оптика

Европейската комисия започна обществено допитване относно регулаторните принципи, които ще се прилагат в държавите-членки на ЕС по отношение на широколентовите мрежи за достъп от следващо поколение.

Тези мрежи, основани на оптични влакна, позволяват пренос на данни няколко пъти по-бърз отколкото е възможно в момента при традиционните мрежи от медни проводници. Чрез оптиката ще се доставя съдържание с висока разделителна способност, като HD телевизия, и интерактивни приложения.

Общата регулаторна рамка за мрежите от следващо поколение трябва да осигури съгласуваност между операторите в ЕС и необходимата за инвестиране предсказуемост в областта на регулирането. Една от предвидените мерки за насърчаване на конкуренцията е въвеждането на рискови премии за инвеститорите.

„Внедряването на новите мрежи от оптични влакна ще оформи условията на конкуренцията в бъдеще”, коментира комисарят за конкуренцията Нели Крус. Националните закони не само ще подкрепят необходимите значителни инвестиции в производството на оптични влакна, но и ще засилят конкуренцията в областта на широколентовите услуги, добави Крус.

„Искаме да намалим обхвата на различията в регулаторните подходи в Европа в интерес на правната сигурност. Некоординирани или дори противоречащи си действия на националните регулаторни органи по отношение на мрежите от следващо поколение биха могли сериозно да навредят на конкуренцията и да подкопаят единния европейски пазар”, заяви Вивиан Рединг, европейският комисар по далекосъобщенията.

ЕК предлага специфични за проектите рискови премии, чрез които да бъдат възнаградени инвеститорите, според поетите рискове, което ще насърчи конкуренцията.

Разпространението на мрежите за достъп от следващо поколение е задължително за предоставянето на нови широколентови услуги на европейските потребители. Много оператори, както установени на пазара, така и алтернативни, са започнали мащабно разгръщане на новата широколентова инфраструктура в някои държави-членки. Въпреки това Европа като че ли все още изостава от други икономики като тези на САЩ и Япония.

Основният принцип на проекта за препоръка на Комисията е националните регулаторни органи да осигурят достъп до мрежите на доминиращите оператори на възможно най-ниско ниво, като позволят на конкурентите да поставят свои собствени кабели.

Общественото допитване ще бъде открито до 14 ноември 2008 г. След това Комисията ще финализира препоръката, вземайки предвид получените мнения и ще я приеме официално през 2009 г.

В ЕС съществуват 229 милиона линии с медни проводници, според Idate, и малко повече от 1 млн. линии с оптични влакна. Анализаторите предвиждат до 2011 г. да бъдат похарчени още 20 млрд. EUR за мрежи от следващо поколение.

Коментар