Дефицит на OLED панелите до 2019 г.

OLED панелите привличат производителите на смартфони с високо качество на изображението и ниска консумация на енергия

Недостигът на панели с органични светодиоди (OLED) за смартфони ще продължи поне до 2019 г. Обемът на производството изостава значително от търсенето, сочи доклад на консултантската компания Display Supply Chain Consultants.

През настоящата година потребностите на пазара от OLED панели ще нараснат с 44% до 530 млн. броя. При това реалните доставки ще бъдат само с 5% повече, докато при нормални условия, за да няма дефицит, са необходими 10%, отбелязва агенция Nikkei.

OLED панелите привличат производителите на смартфони не само с високо качество на изображението, но и със сравнително ниската консумация на енергия. Най-голям доставчик на подобни екрани е Samsung Display. По данни на IHS Markit, през 2016 г. компанията е контролирала 96,7% от пазара на OLED дисплеи с диагонал под 9 инча.

Очаква се през втората половина на 2017 г. Samsung Display да пусне серийно производство на OLED панели в новото си предприятие в Южна Корея, но по-голяма част от тях ще се използват за фирмените смартфони Galaxy, както и за iPhone на Apple, което означава, че останалите производители ще продължат да изпитват дефицит.

Водещите китайски производители на дисплеи като BOE Technology Group и Tianma Micro-electronics ще пуснат в експлоатация свои OLED заводи през 2018 г., но едва след две години тези предприятия ще достигнат пълната си мощност, коментират анализаторите от Display Supply.

Едва през 2019 г. доставките на OLED екрани ще превишат с 10% търсенето, а пазарът ще достигне 1 млрд. панела. Падане на цените на OLED дисплеите може да се очаква след като бъде преодолян дефицитът.

Коментар