Ricoh може да се откаже от цифровите камери

Ricoh е на път да се откаже от бизнеса с персонални цифрови фотокамери и да пренасочи ресурси към камерите за автомобили

Ricoh съкращава губещия си бизнес с персонални цифрови камери. Японската компания възнамерява да преразгледа кардинално продуктовата и производствената си стратегия, в частност за брандовете Pentax и GR, съобщи агенция Nikkei.

Нещо повече, ръководството на Ricoh е склонно да предприеме и радикална стъпка като се откаже напълно от направлението цифрови фотокамери. В сложната пазара ситуация компанията може да се насочи към камерите за автомобили.

По данни на CIPA (асоциация на производителите на фототехника), пазарът на цифрови фотокамери възлиза на 24 млн. устройства през 2016 г., което е едва една пета от пиковата за индустрията 2010 година.

Популярността на смартфоните засегна особено силно сегмента на компактните цифрови фотокамери, като техните продажби през миналата година паднаха до 12 млн. броя, или 10 пъти по-малко спрямо максиума от 2008 г.

През 2011 г. Ricoh купи за 10 млрд. долара бизнеса с Pentax камери на Hoya Corp. – в момент, когато пазарът започна да се съкращава. Компанията се надяваше с тази сделка да увеличи продажбите на фотоапарати за ентусиасти.

Но надеждите на Ricoh не се оправдаха. Компанията е едва на шесто място сред производителите на камери със сменяема оптика и на осмо на целия пазар на фотоапарати. Въпреки наличието на няколко впечатляващи модела – като например камерата с кръгов обхват Theta, придобият от Hoya бизнес не може да стане печеливш, заради натиска от смартфоните.

Ricoh планира да навлезе на пазара на камери за автомобили, като за целта ще използва своите производствени мощности за цифрови камери. Очаква се компанията да пусне първите си подобни устройства през финансовата 2018 г.

Коментари по темата: „Ricoh може да се откаже от цифровите камери”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ricoh планира да навлезе на пазара на камери за автомобили

    Планира ?

    Mobileye бълва китайски камери
    джапанките планират.

  2. Anonymous

    Пазарът на фотоапарати е в колапс под натиска на смартфоните

    МНОГО зле е при джапанките:
    Още 2005 нокиа беше най-големиьт производител на камери.

Коментар