Бизнесът ще осигури цифрови здравни услуги в Африка

Шведската компания Ericsson се присъедини към инициатива на ООН за използване на телекомуникациите при предоставяне на мобилни здравни приложения и услуги (mhealth) и телемедицина в селските райони на Африка.

Инициативата за цифрово здравеопазване” (ИЦЗ) е публично-частно партньорство, целящо да създаде иновативни модели за предоставяне на глобални здравни услуги на милиони хора в развиващите се страни. Очаква се ИЦЗ да има решаващо значение за постигане Целите на хилядолетието, свързани със здравеопазването – и по-специално борбата с болести като ХИВ/СПИН, малария, туберкулоза и др., намаляване на детската смъртност и подобряване здравето на бременните. Частният сектор ще играе ключова роля, особено в областта на информационните и комуникационните технологии.
Мобилните комуникации са доказали значението си за хората в развиващите се страни – те правят общодостъпни основни услуги като здравеопазването, особено в селските райони, където има лоша или липсваща инфраструктура. Ericsson ще използва мобилните комуникации в няколко аспекта: предоставяне на услуги в областта на телемедицината в селските райони; подобряване достъпа до спешни и общи здравни услуги; подпомагане наблюдението и контрола на болестите; събиране на основна здравна информация като данни за раждаемост и смъртност; предоставяне на услуги за мобилно обучение на здравни работници в отдалечени райони.
Опитът на Ericsson в Индия и Бангладеш показва, че дори хора със среден доход от 1.25 долара на ден могат да получат достъп до медицинска услуга с помощта на мобилна свързаност.
В Африка Ericsson осигурява мобилна свързаност на повече от половин милион души в районите от проекта „Села на хилядолетието”. Здравеопазването, заедно със селското стопанство, образованието и инфраструктурата, е една ключовите области на тази инициатива.
Сред другите основатели на инициативата за цифрово здравеопазване са Commonwealth Business Council, Pfizer, Global Business Council for AIDS, T Band Malaria и African Business Round Table.

Коментар