Intel пусна в продажба първия 3D XPoint диск

Дискът Optane SSD DC P4800X има капацитет 375GB и струва $1520

Intel започна доставки на първото сторидж устройство, което използва памет от тип 3D XPoint. Иновативният продукт е разработен съвместно с Micron Technology.

Дискът Optane SSD DC P4800X има капацитет 375GB, монтира се на шина PCIe и е изпълнен по стандарта NVMe, използван при традиционните SSD устройства. Цената на ултрабързия сторидж е $1520.

Технологията 3D XPoint поддържа 550 хиляди входно-изходни операции в секунда (IOPS) при операции на случайно четене и 500 хиляди IOPS при случаен запис. Дискът издържа презаписване на поне 12,3 петабайта данни, като ежедневният обем превишава 30 пъти капацитета на самото устройство.

3D XPoint паметите имат бързодействието на DRAM, но за разлика от нея, не губят данните при изключване на захранването и притежават 4 пъти по-голяма плътност. Производството им е по-скъпо, отколкото на NAND флаш паметта, използвана в SSD устройствата.

Новият тип дискове не застрашават нито NAND, нито DRAM паметите. 3D XPoint продуктите са предназначени основно за корпоративна употреба и се нуждаят от промени в софтуера, за да бъдат максимално оползотворени предимствата му.

Optane SSD DC P4800X може да се използва в сървърни решения като свръхбързо хранилище за данни или кеш. В бъдеще Intel планира да пусне модели с капацитет 750GB и 1,5TB, както и с формат U.2.

Коментари по темата: „Intel пусна в продажба първия 3D XPoint диск”

добавете коментар...

  1. ?

    500 IOPS са нищо. Да не би да са 500К?

Коментар