Qualcomm ще иска забрана за внос на iPhone в САЩ

Apple може да понесе голям удар от разработчика на чипове Qualcomm

Qualcomm, основният разработчик на мобилни чипове, може да вгорчи живота на Apple, ако извоюва съдебна забрана за внос на iPhone в САЩ.

Наскоро стана известно, че Apple не превежда на партньорите си производители средства, които те трябват да плащат във вид на лицензни такси към Qualcomm. През януари Apple сe обърна към съда по този въпрос, а по-късно Qualcomm подаде насрещен иск срещу производителя на iPhone.

Независимо дали в мобилните устройства се използват чипове на Qualcomm, американският разработчик има право на лицензни отчисления от всеки произведен смратфон, който поддържа предаване на данни с висока скорост. Apple счита това за несправедливо и се обърна към съда, за да наложи своята позиция.

Qualcomm, от своя страна, възнамерява да се обърне към Комисията по международна търговия (ITC) с искане да забрани вноса в САЩ на смартфони iPhone, които се произвеждат в Азия, съобщи Блумбърг.

Ако реализира своя план, Qualcomm ще нанесе сериозен удар по Apple и несъмнено ще попречи на пускането на новия iPhone 8 тази есен. По последни данни, 60% от приходите на Apple идват именно от iPhone, като само в рамките на САЩ този дял е 40%.

Блумбърг очаква също Qualcomm да се обърне към съдебни институции в Великобритания, Германия и Китай, където подобни дела се разглеждат много по-бързо.

Коментар