Бранд от състава на Acer навлиза на пазара за нетбуци

Компютърният производител Packard Bell, собственост на гиганта Acer, планира да навлезе на пазара за нетбуци.
Компанията обяви модел с опростеното име Dot, който ще има 8,9-инчов екран и стилен дизайн. Нетбукът ще разчита на процесор Intel Atom, както и повечето подобни модели, и ще предостави 1 GB оперативна памет и 160 GB твърд диск.
Мини лаптопът на Packard Bеll ще се доставя с предварително инсталирана операционна система Windows XР. Наскоро Microsoft свали ограничението за капацитета на твърдите дискове в нетбуци под XP, така че този клас компютри могат да предложат до 160 GB HDD.
Dot ще поддържа и мрежи от трето поколоние (3G). Подобна възможност добави в своя Eee PC 901 и пионерът в нетбук сегмента – тайванската Asus.
Лаптопът на Packard Bell ще се появи на пазара през ноември. Очакваната цена на Dot е 580 щатски долара.
След първия Eee PC, който и до момента е наличен на цена от около 460 лева в България, нетбуците поскъпнаха. Производителите предложиха модели с по-добри характеристики, вкл. по-големи екрани и повече памет, което оскъпи минаващите за ултра евтини лаптопи със 150-300 лева.
Марковите доставчици, от една страна, потърсиха начини да разграничат своите продукти, добавяйки мощ и усъвършенствайки дизайна.
Азиатските производители, от друга, които изпълняват поръчките за нетбуци, трудно поддържат печалбата от този тип компютри, като някои от тях откровено признаха за загуби. Всичко това рефлектира в поскъпване на нетбуците.

Коментар