257 училища в страната участваха в третото издание на Globul Start

Проведе се финалният кръг на Третата спортна ученическа олимпиада GLOBUL START 2008. В тазгодишното й издание се включиха деца на възраст между 9 и 15 години от 257 училища от цялата страна. Мотото на лекоатлетическите състезания е „Шампионите тръгват от училище!”, а почетен председател на инициативата е Стефка Костадинова.

GLOBUL START е дългосрочна социална инициатива на GLOBUL, чиято цел е да работи за подобряване на физическото състояние на българските деца, да популяризира спорта сред тях и да окаже реална помощ на обучението по физическо възпитание в училище. Проектът е част от инициативите на GLOBUL, насочени към развитието на децата. 
96 момичета и момчета, класирали се на първо и второ място от състезанията в градовете-участници, взеха участие във финалите на Националния стадион „Васил Левски”. Те премериха сили в четирите дисциплини, които са задължителни и в часовете по физическо възпитание в училище – пробягване на къса дистанция (50 м), пробягване на дълга дистанция (300 м за момичета и 600 м за момчета), скок на дължина от място с двата крака, хвърляне на 3 кг. плътна топка.
Шампиони в първа възрастова група – трети-четвърти клас станаха Ана-Мария Стоилова от Пловдив и Радослав Стефанов от Варна.
За първото място във втора възрастова група – пети-шести клас, се пребориха Илияна Кънева от Сливен и Костадин Казаков от Бургас.
При най-големите – седми-осми клас, най-добри резултати показаха Вилия Тодорова от Сливен и Николай Фердов от Сливен.
„За нас програмата GLOBUL START е един дългосрочен социален ангажимент и съм сигурен, че тя дава вече своите резултати. Всички усмихнати детски лица, които виждам сега, ме карат да мисля, че сме успели да насърчим младите хора да спортуват и най-важното, че сме им вдъхнали кураж в собствените им възможности. Вярвам, че това е правилната стъпка към откриването и развитието на бъдещите шампиони на България.” – каза Иван Басан, Директор Обслужване на клиенти в GLOBUL.
“Инициативата GLOBUL START за поредна година показва, че е един добър пример затова как частния бизнес в България съвместно с институциите в страната могат успешно да работят за подобряване на здравето на българските деца и за изграждането на спортния дух у тях”, заяви Стефка Костадинова, председател на Българския Олимпийски комитет и почетен председател на Олимпиадата GLOBUL START 2008.
Стефка Костадинова и Иван Басан наградиха победителите в отделните категории. Като на истински олимпиада, освен медали и грамоти, всички участници получиха награди от GLOBUL и спортни магазини Sport Mania.
Съорганизатори на GLOBUL START 2008 са Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Българската асоциация „Спорт за всички” и общините – домакини, в които се проведоха регионалните състезания.

Коментар