Европа ще се стреми към лидерство на пазара за космически технологии

Непосредствените приоритети на Европа в областта на космическата политика остават програмите „Галилео” и Глобалният мониторинг на околната среда и сигурността (GMES). Това се казва в приетата от Космическия съвет резолюция по време на 5-тото поредно заседание на Космическия съвет, което приключи днес в Брюксел, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобшения (ДАИТС), която представи България.
В резолюцията Съветът подчерта необходимостта Европа да поддържа независим достъп до космическото пространство и да постигне водещо място световния пазар на приложения и услуги, базирани на космическите технологии. Освен това Европа ще работи за създаване на механизми за подобряване на взаимодействието между гражданските и отбранителните космически програми.
За България е особено важно предоставянето на отворен и равен достъп на всички държави-членки на ЕС и ЕКА до космическите технологии и вече съществуващите европейски и международни бази данни, каза председателят на ДАИТС Пламен Вачков.
Важно, според Вачков, е да се осигури също координация на европейско ниво при развитието и използването на космически технологии, като се гарантира достъп до тези технологии на секторите извън областта на космоса. Приносът на българската страна ще бъде създаването на бази данни и разработването на нови приложения, базирани на космическите технологии, вкл. и чрез предоставяне на достъп до новия супер-компютърен център на ДАИТС, пуснат в експлоатация в началото на септември.
В началото на следващата година ЕК ще организира конференция на високо ниво за обсъждане на визията на Европа за участие в изследването на космоса.

Коментар