Европа води по прием на програми с отворен код

Над половината организации вярват, че ползите от използването на софтуер с отворен код надхвърлят негативите, според данни от ново проучване на компанията за интернет приложения Actuate.

Последното годишно изследване за отворения код (Annual Open Source Survey) на фирмата, обхванало около 1 000 бизнес и ИТ професионалисти, разкрива, че компаниите са по-възприемчиви към програмите с отворен код в Европа, отколкото където и да е другаде по света. Бизнесмените са привлечени от по-ниските крайни разходи за придобиване правото на собственост.

Великобритания е на второ място в класацията по употреба на отворен код, като 43 процента от отговорилите активно използват програми с отворен код.

Проучването установява още, че броят на фирмите, които вярват, че ползите от отворения код надделяват над отрицателните ефекти от употребата му, е нараснал от 45,3% през 2007 г. на 54 процента през 2008 г.

Все пак, устойчивите бариери пред въвеждането на системи с отворен код си остават – те включват липсата на домашни умения за работа с програми с отворен код и схващането, че има проблеми с дългосрочната поддръжка.

“Налице е растящ прием на отворения код по света и в различни индустрии”, заяви старшият вицепрезидент по маркетинг на Actuate Ноби Акиха. “Не само познанията се повишават, но и въвеждането на програмите се повишава, което потвърждава факта, че хората наистина използват софтуера, който си изтеглят”.

Коментар