Google добави поддръжка на Kotlin в Android

Разработчиците на Android приложения вече ще могат да ползват и езика за програмиране Kotlin

Мобилната операционна система Android ще поддържа и езика за програмиране Kotlin, стана ясно тази седмица на конференцията за разработчици Google I/O в Маунтин Вю, Калифорния.

Създатели на Kotlin са специалисти от компанията JetBrains, основана през 2000 г. от трима руснаци. Kotlin дава възможност на разработчиците на Android приложения да използват мощен съвременен език, който генерира по-компактен и надежден код.

Kotlin е лесен за усвояване и се съчетава отлично с Java, благодарение на което може да се внедрява постепенно в съществуващи проекти, без загуба на натрупани опит, навици и технологии.

Разработчикът е решил да създаде около Kotlin некомерсиално партньорство съвместно с Google. И в бъдеще развитието на езика ще се извършва с ресурсите на JetBrains. В момента екипът, ангажиран в компанията пряко с този език, наброява над 40 души.

Плъгинът за поддръжка на Kotlin вече влиза в пакета за разработка Android Studio 3.0. От своя страна, JetBrains не планира да се продава на която и да е друга компания, вкл. Google.

Коментар