Силен тласък за мобилната широколентова връзка

Телефонни компании, производители на микропроцесори и на персонални компютри в момента се обединяват, опитвайки се да дадат силен тласък на мобилната широколентова връзка за лаптопи.
Обединението от технологични гиганти ще осигури вграждане в преносимите компютри на безжични модули, които ще улеснят използването на лаптопите в обозримо бъдеще, когато ще се предлагат високоскоростни интернет услуги.
Произведените с вграден безжичен чип лаптопи ще носят върху себе си маркировка, която ще показва, че могат да оперират с безжичните технологии от трето и четвърто поколение.
Предвижда се тези лаптопи да се появят по рафтовете на магазините в 91 държави до Коледа, твърди публикация в bbc.co.uk.
Лаптоп компютрите, носещи логото “Mobile Broadband”, ще притежават вградени модули, които ще увеличат настоящите интернет скорости на технологиите от трето поколение (3G) и ще могат да работят и с технологиите от четвърто поколение.
Най-бързата скорост на браузване, която тези лаптопи ще могат да поддържат, имайки предвид поддръжката на HSPA (High Speed Packet Access) и LTE (Long Term Evolution), ще бъде 7 мегабита за секунда (Mbps).
От GSM асоциацията, откъдето положиха най-големи усилия за осъществяване на обединението Mobile Broadband, твърдят, че тази скорост може да се сравнява с фиксираните широколентови услуги и се доближава до скоростта, предлагана в една гореща wi-fi точка.
Говорителят на GSM Association заяви още, че впоследствие, потребителите ще могат да закупят лаптопите с логото Mobile Broadband” от мястото, откъдето обикновено си купуват клетъчен телефон. Хората ще имат възможност да отидат в магазина на даден оператор и да си вземат лаптоп, който вече е настроен и позволява моментално използване на мрежата.
Решението за вграждане на специален модул в преносимите компютри е много добро, добавят от организацията. Това е естествена еволюция, каквато имаше и при wi-fi връзката, която отначало се нуждаеше от външна карта, но след време картата започна да се вгражда в самата машина.
От телекомуникационния гигант Vodafone посочват, че най-важното за обединението от компании е да улесни потребителите в желанието им да си купят мобилна широколентова връзка. Според компанията, логото и брандинг схемата ще спомогнат за уверяването на потребителите, че лаптопите, които си закупят, ще работят и с бъдещите високоскоростни мрежови услуги.
Сделката за произвеждане на специални модули, които след това да се вграждат в лаптопите, както и цялата кампания около логото “MobileBroadband” са осъществени благодарение на посредничеството на GSMAssociationтърговската организация, която представлява 80% от всички компании за мобилни телефони по света.
Повечето оператори, използващи технологията GSM, са струпани в Западна Европа и Далечния Изток. Мобилните телекоми в САЩ като цяло подкрепят различни технологии за хендсети.
Шестнадесетте компании в обединението Mobile Broadband са дали обещание да похарчат 554 милиона евро за реклама и информиране на потребителите за новите лаптопи с вградени специални безжични чипове.
Производителите на лаптопи Dell, Toshiba и Lenovo се присъединиха към обединението заедно с гигантите Microsoft, T-Mobile, Ericsson, Orange, Qualcomm и Vodafone.
Все още не e ясно кога мобилните оператори ще пуснат безжичните технологии, които ще помогнат на купувачите на брандираните лаптопи да използват високоскоростните услуги. От GSM асоциацията посочват, че лаптопите са само началото на процеса за свързване на повече устройства с мобилни широколентови технологии. В скоро време безжичните модули ще се появят и в дигиталните камери, музикалните плеъри, колите и телефоните.

по темата: „Силен тласък за мобилната широколентова връзка”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Поредният опит за налагане на LTЕ, Wi-Max остава все по назад на хоризонта…

Коментар