SoftBank вложи 4 млрд. долара в Nvidia

Японският телекомуникационен гигант SoftBank инвестира 4 млрд. долара в Nvidia. В резултат на сделката, SoftBank става четвъртият по големина акционер в графичната компания, предаде Блумбърг.

Известно е, че SoftBank контролира близо 4,9-процентен дял в Nvidia. Сега японската корпорация е купила голям брой акции на Nvidia чрез новосъздадения инвестиционен фонд SoftBank Vision Fund, създаден съвместно с инвеститори от Саудитска Арабия и ИТ компании.

Новината за сделката покачи вчера акциите на SoftBank, но дотолкова, че да компенсира спада по-рано през деня. Ценните книжа на Nvidia на борсата във Франкфурт поскъпнаха с 5,5%, достигайки рекордно висока стойност. През миналата година акциите на Nvidia се покачиха тройно, а от началото на 2017 г. добавиха още още 28% към стойността си.

Според някои анализатори, поскъпването на акциите на Nvidia не съответства на способността на компанията в бъдеще да генерира приходи, по-големи от очакванията на пазара. Това се случи през последното финансово тримесечие, благодарение на силните продажби на решения за автомобили и центрове за данни.

Коментар