Surface и iPad Pro ще спасят РС пазара

Устройс9тва от рода на Surface Laptop и iPad Pro се явяват катализатори за ръст на РС пазара

Анализатори от IDC очакват РС пазара да се върне към ръст през 2019 г. Устройства като Microsoft Surface и Apple iPad Pro могат да изиграят ролята на основни катализатори.

РС индустрията е в колапс от няколко години, в резултат на бума на смартфоните и по-рано на таблетите. Но с увеличаващите се продажби на хибридни устройства 2-в-1, които съчетават ноутбук и таблет, РС пазарът може да се върне към растеж след две години.

И тъй като PC-то вече не се разглежда като система, която е закотвена на бюрото, а по-скоро като портативно устройство с клавиатура, IDC очаква спадът при класическите десктоп компютри да продължи и през 2021 г. от тях да бъдат продадени едва 15 млн. броя.

Същата негативна прогноза важи за класическия iPad и Android таблетите – очаква се сумарните им продажби да намалеят от миналогодишните 153,4 милиона броя до 107,1 милиона през 2021 г.

Що се отнася до устройствата от категорията 2-в-1, прогнозата сочи удвояване на продажбите им – от 21,5 млн. броя през миналата година до 45, млн. броя през 2021 г. Microsoft и Apple инвестират усилено в подобни хибриди. Наскоро компанията от Редмънд представи новия Surface Laptop, а в близките дни се очаква Купертино да отговори с нов iPad Pro.

Нещо повече, Microsoft планира да обнови линията си по-късно тази година със Surface Book модел, описван от компанията като ултимативен лаптоп. В същото време големите производители на компютри атакуват сегмента на устройствата 2-в-1, повлияни от успеха на Surface и iPad Pro.

Не на последно място, успехът на Windows 10 окуражава все повече производители на РС, тъй като новата операционна система може да работи на устройства с различни форм-фактори със специални характеристики за всяко от тях.

Коментар