Apple свали тайната от софтуера за айфон

Apple се отказва от споразумението за неразкриване, което тегнеше върху създателите на софтуер за iPhone. Съобщението е публикувано на интернет страницата на компанията за връзка с разработчиците.
Компанията реши да премахне ограниченията, които задължаваха разработчиците на софтуер за айфон да пазят в тайна подробности за кода, както и за всички разговори помежду им.
В обръщението се обяснява, че споразумението за неразкриване е служело досега като още едно ниво на защита на иновациите и изобретенията, които са включени в операционната система на айфон, в допълнение към стотиците заявки за патенти.
Причината за прекратяване на действието на споразумението за вече издаден софтуер е, че то представлява твърде голяма тежест за разработчици, автори и други заинтересовани от успеха на айфон, се казва още в обръщението.
В скоро време разработчиците ще получат ново споразумение, в което ще отпаднат ограниченията за неразкриване. Те обаче ще останат в сила за софтуер и нови характеристики, които още не са пуснати.
Решението на Apple със сигурност ще бъде посрещнато с облекчение от всички заинтересовани компании и автори. Някои от тях се оплакваха от неясноти в клаузите и условията, на които трябваше да се подчиняват при разработване на собствен софтуер за iPhone.

Коментар