Космически асансьор ще извежда хора в орбита

Нова космическа надпревара вече стартира официално. Тя е толкова вълнуваща, че без съмнение ще накара привържениците на научната фантастика да “точат лиги” по нея.

Проектът всъщност представлява “космически асансьор”. Някои експерти вярват, че идеята се вмества напълно в рамките на възможното. Технологията може дори да бъде създадена и експлоатирана още докато сме живи.

През ноември в Япония ще се състои конференция, на която ще бъдат обсъждани концепциите за космически асансьор. Стотици инженери и учени от Азия, Европа, Южна и Северна Америка ще работят заедно по лифт, който ще може да ни отведе до стохилядния етаж.

Въпреки всички разработки до момента, за мнозина всичко това вероятно звучи много преувеличено. И наистина, ако бъде построен успешно, космическият асансьор ще представлява безпрецедентен подвиг в историята на човешката инженерна наука.

Основната конструкция на асансьора всъщност ще представлява един кабел, който ще бъде закотвен за повърхността на Земята и ще достига десетки хиляди километри в космоса, балансиран с противотежест, намираща се на другия му край.

Учените смятат, че инерцията ще позволи на кабела да стои изпънат до краен предел, позволявайки на асансьора да се задържа в геостационарната орбита. Кабелът ще се издига в небето, достигайки сателитна пристанищна станция, която ще орбитира в космоса.

Инженерите се надяват асансьорът да транспортира хора и предмети в космоса, а някои дори вярват, че той ще може да се използва и за изхвърляне на ядрени отпадъци. Друга идея е машината да бъде използвана за поставяне на слънчеви панели в космоса с цел да се доставя енергия на Земята.

Всичко това звучи като една научнофантастична измислица с авторство от миналия век. През 1979 година новелата на Артър Кларк “Фонтаните на рая” представя идеята за космически асансьор на масовата публика. “Мрежата между световете” на Чарлз Шефилд също изтъква идеята за построяване на космически асансьор.

След близо три десетилетия обаче концепцията бързо премина от развлекателната литература в реалния, заобикалящ ни свят. В момента японските учени от Japan Space Elevator Association работят много усилено по проекта за асансьор, достигащ космоса. Японската организация си сътрудничи със Spaceward Foundation от САЩ и с европейска организация, базирана в Люксембург, по разработване на дизайна на машината.

LiftportGroup от САЩ също се е ангажирала в дизайна. Смята се, че над 300 учени и инженери по света са се посветили на тази задача.

НАСА пък обяви конкурса Space Elevator Challenge с награден фонд от $4 милиона с цел да окуражи проектите за космически асансьор.

Технологията, която тласка напред състезанието за първия космически асансьор, се базира на въглеродните нанотръби. Този материал е лек и притежава разтегателна сила, която е 180 пъти по-голяма от тази на стоманен кабел. Към момента това е единственият материал, който има потенциала да е достатъчно здрав, за да бъде използван за производството на асансьорния кабел, допълват японските учени.

Японски специалисти съобщиха, че в момента разполагат с кабел, направен от въглеродни нанотръби, който обаче притежава една трета или една четвърт от необходимата здравина, нужна за създаване на космически асансьор. Учените очакват през 20-те или 30-те на този век вече да имат достатъчно здрав кабел.

Коментар