Основател на MySQL с уеб-акция срещу Oracle

Михаел „Монти“ Видениус, създателят на MySQL, стартира мощна уеб-кампания за борба срещу сделката Oracle-Sun. Той призова всички интернет потребители да се обединят и да предотвратят сделката.

В блога си Видениус приканва потребителите да пишат писма до Еврокомисията със своите виждания за сделката. По неговите думи, това е отговор на решението на Oracle да мобилизира някои от най-големите си потребители да участват в изслушването на ЕК, започнало на 10 декември. Клиентите на Oracle стоят зад твърдението, че придобиването не е заплаха за конкуренцията.

Според юристи в областта на антитръстовите дела, привличането на големи компании да изразят подкрепата си на такова изслушване би могло да промени мнението на изпълнените със съмнение регулатори и да наклони везната в друга посока.

Видениус, един от най-уважаваните разработчици на софтуер с отворен код, се оттегли по-рано тази година от Sun, за да основе своя собствена фирма за бази данни, наречена Monty Program Ab.

Oracle не е обещала да запази MySQL под отворен лиценз, да не добавя части със затворен код или модули с такъв, да пуска нови версии на MySQL регулярно и навреме – това са част от обвиненията, заради които „Монти“ призовава потребителите да се обединят срещу сливането. Списъкът съдържа 10 обвинения. Oracle също така не е поела обещание да развива MySQL като проект с отворен код, добавя „Монти“, да работи активно заедно с общността, да влага подадените нови пачове навреме, да не дискриминира елементи, които правят MySQL конкурентна на Oracle продуктите….

„Монти“ дава за пример придобиването на InnoDB от страна на Oracle, което – според него – не дава надежди, че гореизброените ангажименти биха могли да бъдат поети от „оракула“.

Видният разработчик дава срок до 19 декември на всички заинтересовани да пишат своите писма до ЕК. „С ваша помощ има шанс ЕК да предотврати това, или да изиска от Oracle да промени условията за MySQL, или да даде други гаранции на потребителите“, пише в блога. Според него, решението на ЕК е „голямата ни надежда“, след като щатското правителство вече одобри сделката, „докато Европа все пак е загрижена за ефектите“.

„Монти“ съветва желаещите да се включат в акцията да препратят публикацията му на всички свои познати, да се свържат по телефона – т.е. спешно – с шефовете си и да ги приканят да пишат до Еврокомисията.

Европейската комисия трябва да вземе своето решение относно сделката най-късно до 27 януари идната година.

Коментар