Има изгледи ЕС да даде ход на сделката Oracle-Sun

Еврокомисията днес даде индикации, че има шансове да одобри евентуалното придобиване на Sun Microsystems от страна на Oracle – една сделка на стойност $7 милиарда, намеренията за която бяха обявени още през април, но досега не може да стане факт.

По време на тридневното изслушване пред Еврокомисията, започнало на 10 декември, „оракулът“ обеща мерки за гарантиране на свободната конкуренция. Това съобщи агенция Ройтерс в късния следобед.

Еврокомисията е оптимистична за „задоволителен изход“ от разследването, което тя започна по параметрите на сделката заради възможни ограничения за конкуренцията. Основните опасения са свързани с това, че Oracle ще придобие бизнеса на Sun със свободния софтуер за бази данни MySQL. Разследването започна, след като американското министерство на правосъдието вече бе одобрило придобиването.

Сега Oracle пое ангажимент да запази пазара отворен за други компании, желаещи да правят софтуер за MySQL платформата. Компанията обеща дори да бъде по-отворена от досегашните собственици на MySQL.

Нещо повече, „оракулът“ заяви и, че се готви да направи крупни инвестиции в MySQL под формата на вложения в научно-изследователска дейност през следващите три години. Според корпорацията, тези инвестиции ще са повече, отколкото е направила Sun за аналогичен период от време.

Освен всичко, Oracle декларира намеренията си да създаде консултативен съвет на потребителите специално за MySQL клиентите.

От своя страна ЕК вижда ангажиментите на ЕК като „нови факти от особено значение“. Затова еврокомисарят по конкуренцията Нели Крьос е оптимистично настроена, че разследването ще има положителен изход, като в същото време се гарантира, че транзакцията няма да повлияе негативно на конкуренцията на европейския пазар на бази данни.

Междувременно създателят на MySQL Михаел "Монти" Видениус стартира мощна уеб-кампания срещу сделката Oracle-Sun. В блога си той призова всички интернет потребители да се обединят и да пишат писма до Еврокомисията, за да да предотвратят сделката.

Коментар