Какво трябва да знаем при избора на нетбук

Нетбуците са едни от най-актуалните продукти на пазара. За много хора именно нетбукът стана първият компютър в живота им. За вече опитните потребители пък този нов клас мобилно устройство изигра ролята на чудесно допълнение към основния РС.

Макар и често критикувани заради ниската им производителност или неудобната клавиатура, нетбуците все пак се наложиха категорично, благодарение на своите мобилни предимства. Малки и леки, тези компютри са достатъчни за непретенциозни задачи, без които обаче съвременният човек не може – сърфиране в интернет, електронна поща, чат и достъп до социални мрежи.
Какво всъщност е нетбукът?
Общоприетото схващане за нетбук е ултрапортативен компютър, който тежи под 1,5 кг, има малък екран с диагонал обикновено 10,1 инча и задължително предлага възможност за безжична връзка – WiFi или 3G. Цената на подобни устройства е оправдана, ако е в диапазона от 300 до 500 долара, в зависимост от характеристиките.
Нетбукът е призван да запълни нишата между класическия ноутбук и смартфона. Т.е., от една страна, трябва да бъде по-мобилен от лаптопа и, от друга, по-удобен за работа от умния телефон.
Повечето производители предлагат нетбуци с фиксирани конфигурации. Но има и модели, които дават известна свобода на потребителите при избора на характеристики. На пръв поглед по-голямата част от нетбуците изглеждат еднакви като възможности. Налице са обаче разлики, които купувачите е добре да знаят, когато си купуват нетбук.
Процесор
Преобладаващата част от нетбуците разчитат на процесор Intel Atom. Това е чип с ниско напрежение и нищожна консумация, при който производителността е на заден план, за сметка на енергийната ефективност, респ. дългия живот на батерията. Все пак нетбуците на негова имат достатъчна мощ, за да се справят  с базови задачи като уеб сърфиране, имейл и леки бизнес приложения.
Intel непрекъснато подобрява възможностите на своя мобилен процесор. Последните модели N450 и N470 осигуряват по-висока производителност и по-дълъг живот на батерията. Освен това комбинират в един чип CPU(централен процесор), графично ядро и контролер на паметта.Расте и тактовата честота – Atom N470 работи на честоти от 1.6 до 1.83 GHz.
Така че, когато избирате нетбук, ориентирайте се към модел, който използва някои от последните процесори на Intel. На пазара е пълно с нетбуци с чипове Atom N270, N280, Z520 и Z530, но те вече влизат в категорията на морално остарелите.
Памет
Обикновено нетбуците се предлагат с 1 GB памет, която е напълно достатъчна при работа с две програми едновременно. Ако обаче държите постоянно много отворени табове и на браузъра и същевременно пускате приложения, купете си повече памет.
Потенциално, всеки нетбук може да приеме 2 GB RAM, а някои модели предлагат и възможност за 3 и дори 4GB.Имайте предвид, че повечето нетбуци разполагат само с 1 слот за памет. Това означава, че ако искате да направите ъпгрейд от 1 на 2 GB, трябва да замените стария чип памет с двойно по-големия нов модул, вместо да добавите още 1 GB. По-разумно в този случай е още при покупката на нетбука да си поръчате модел с 2GB.
Дисплей
Екранът на нетбука принципно е ограничен в големината си, поради малките размери на компютъра. Най-често дисплеят има диагонал 10.1 инча и резолюция 1,024х600 пиксела, която е достатъчна да бъде показана стандартна уеб страница в пълен размер. Налага се обаче вертикално скролиране при по-дълги страници.
Достъпни са и модели с по-големи размери, респ. с по-големи екрани с диагонал 11,6 или 12,1 инча и резолюция до 1366х768 пиксела. Някои нетбуци поддържат същата резолюция на 10,1-инчов екран, но пикселите са твърде малки и натоварването на зрението е много сериозно.
Независимо от размера на екрана, повечето нетбуци предлагат базова интегрирана графика, която е добра за бизнес задачи, но не и за HD видео, например. Ограничен брой модели идват с отделен графичен чип от nVidia или Broadcom, за да обработват прилично видео с висока резолюция.
Комуникации
Wi-Fi присъства във всички нетбуци. Обикновено се поддържат стандарта 802.11g/b вместо по-новия 802.11n. Това едва ли е голям проблем, защото връзката е достатъчно бърза.
Друга възможност за безжични комуникации е 3G. Вече се предлагат с вграден 3G модем (обозначаван още като Wireless WAN или WWAN) или с опция за инсталиране на такъв, което оскъпява цената. Освен това изборът на 3G вместо WiFi ще ви обвърже с услугите на телеком оператор.
Още една възможност, налична в част от нетбуците, е Bluetooth. Тя позволява лесно синхронизиране и трансфер на данни от смартфона или за използване на безжични хедсети за гласов и видео чат. Bluetooth позволява също използване на безжична мишка, особено като се има предвид неудобният малък пад, вграден в нетбука.
Дисков капацитет
Нетбуците включват твърди дискове с капацитет 160, 250 или 320 GB – предостатъчно за предназначението на този тип компютри. Характерно за нетбуците е, че нямат оптични устройства, така че приложенията се инсталират през USB порта. Към него може да се свърже и DVD устройство.
Батерия
Типичната батерия за новите модели нетбуци е 6-клетъчна и осигурява автономна работа в продължение на 6-8 часа.На практика, ще можете да използвате нетбука си цял ден с едно зареждане на батерията. По-старите и по-евтините днешни модели разполагат с 3-4 клетъчна батерия.
Операционна система
Най-популярната операционна система за нетбуци и Windows XP. Напоследък много модели идват с Windows 7 Starter Edition. Не е необичайно почти едни и същи нетбуци да се предлагат във варианти Windows XP и Windows 7, като във втория случай ще трябва да платите 20-30 долара повече.

Имайте предвид, че Windows 7 Starter налага някои ограничения, в сравнение с пълнофункционалната версия на системата. Например, това издание не поддържа визуални ефекти като Aero Peek, нито пък позволява настройка на десктоп фона, цветовете на прозорците и системните звуци.
Някои производители предлагат по-широк избор от операционни системи, вкл. Windows XP Professional, Windows 7 Home Premium или Professional, както и Linux-базирани системи, най-популярна от които е Ubuntu. Възможен е и ъпгрейд от Windows 7 Starter до по-мощна версия на Windows, но подобен ъпгрейд не е нито лесен, нито евтин.

Коментар