Google обяви състезание за отворен код

Интернет гигантът Google обяви кампания за привличане на млади програмисти към проекти с отворен код. Съревнованието Google Code-in е насочено към възрастовата аудитория 13-18 години.

На сайта code.google.com ще се публикуват списъци със задания и подробни описания от различни организации. Учениците ще заявяват определено задание и след като го изпълнят, ще подават своята работа за оценка.

Ако изпълнението бъде прието от администриращите проекта, задачата се закрива. В случай, че е необходима доработка, заданието остава отворено и се публикуват препоръки за подобряване.

Ако пък изпълнението не съответства на изискванията, задачата се открива отново, така че някой друг програмист да може да се заеме с нея.

Стартът на състезанието ще бъде даден на 22 ноември. За всеки три успешно изпълнени задачи участниците ще получават по $1000, а за всички програмисти са предвидени фирмени тениски.

Предвидена е и специална церемония за награждаване на 10-те най-добри програмисти, която ще се състои в централата на Google в Маунтин Вю, Калифорния.

Коментар