Ниски цени и съдържание ще наложат таблетите

Позициите в ИТ бизнеса могат да бъдат преразпределени под влияние на таблетите и смартфоните. Дали те ще изземат ролята на персоналния компютър и готови ли са дистрибуторите за подобен преход? Въпросът бе поставен на днешния форум BizTech 2011 в Интер Експо Център, София.

ОЩE ОТ BIZTECH 2011
 
Близо 1,6 млрд. евро от телеком бизнес у нас
50% спад в ИТ търговете по ЗОП
ИТ дистрибуторите внасят 125 млн. в бюджета
Близо 10 000 евро годишна заплата в ИКТ сектора
Умните хора от ИТ бизнеса не се чуват

Таблетите и смартфоните са доста скъпи и към момента не оказват съществeно влияние на компютърния бизнес у нас. Цените на тези устройства обаче ще паднат, което неминуемо ще доведе до размествания на пазара.

Друг фактор за навлизане на таблетите е съдържанието. В момента, когато има достатъчно съдържание, подобни устройства ще заемат по-голям дял от пазара.

Бизнес моделът се променя. Производителите правят резки стъпки, търсейки начин как да работят с крайните клиенти чрез ритейл веригите и операторите. Успешен модел към момента е ползване на устройства чрез заплащане на месечни такси за дадена услуга, обобщи Боян Бойчев, управител на дистрибутора BMG. Другият бизнес модел е когато самият производител стига онлайн до крайните клиенти.

по темата: „Ниски цени и съдържание ще наложат таблетите”

добавете коментар...

  1. Observer

    даа и графиките го доказват:
    http://www.reader.bg/news/item/333.html

Коментар