ИТ дистрибуторите внасят 125 млн. лв. в бюджета

Дистрибуторският бизнес е генерирал 9% от всички приходи в технологичния сектор у нас през 2010 г., като на пазара действат активно 27 компании, по данни на CBN, изнесени на днешния форум BizTech 2011 в Интер Експо Център, София.


Предстои тежка година за дистрибуторския ИТ бизнес, заяви Людмил Стойчев – агенция за анализи и прогнози CBN

Работната сила в сегмента е около 2% от целия ИКТ бизнес, или около 1000 човека. 125 млн.лв. внасят дистрибуторските компании в бюджета.

Характерно за сектора е, че компаниите работят на много нисък марж, а дъмпингът е честа практика. Все още има сив бизнес в този сегмент.

Бизнесът на 27-те компании дистрибутори възлиза на 274 милиона евро през 2010 година, което е спад с 4,5% спрямо 2009-та и 7,9 % от общия приход.

ОЩE ОТ BIZTECH 2011
 
Близо 1,6 млрд. евро от телеком бизнес у нас
50% спад в ИТ търговете по ЗОП
Системните интегратори държат стабилни заплати
Гъвкаво работно време оптимизира разходите
Ниски цени и съдържание ще наложат таблетите
Близо 10 000 евро годишна заплата в ИКТ сектора
Умните хора от ИТ бизнеса не се чуват

През 2008 година дистрибуторският сегмент е постигнал 354 млн. евро, а активните компании са били 32, което е 20-годишен максимум, по данни на CBN.

Чака ни тежка година и не се знае какви размествания ще има през нея. Трябва да се планира много внимателно“, посъветва Людмил Стойчев от CBN.

Тук е най-високата производителност в бранша, която обаче пада от 2007 г. насам. 6,9 хиляди евро е било годишното възнаграждение на служител през 2010-та, спрямо 4,1 хиляди евро спрямо 2007 г., което е оскъпило значително правенето на бизнес.

През настоящата година приходите в сектора са на „кантар” – ще варират от -3% до +5% спрямо 2010-та, като фактори тук са индивидуалните клиенти, намаляващата покупателна способност и големите правителствени проекти. Подобни маржове се усещат в цялата бизнес верига.

Наблюдават се недостатъчни складови наличности, нарастващи задължения и намаляване на броя на заетите – с 2 до 5%. Прогнозата за 2012 г. е оптимистична, с до 3% ръст.

Най-големият спад е към крайните клиенти, докато в държавната администрация все още има търгове. Има много клиенти, които отчитаме на копие, а други които не копират”, коментира Милчо Боров, представител на БАИТ и управител на Кантек.

Коментар