Мобилните мрежи са 4-ти фактор за качеството на живот

Свързаността става все по-важен фактор в градския живот. Около 40% от населението в градовете използва смартфони и разчита на информация, предоставяна през мобилни мрежи, за да се справя с ежедневните си задачи, сочат резултатите от проучване на Ericsson ConsumerLab сред 100 милиона души от 13-те най-големи градове в света.

 

Хората в мегаполисите поставят на четвърто място покритието на мобилните мрежи като фактор за доброто качество на градския живот, наред с водопреносната система и социалните пространства – от кафенета до места за забавление. Замърсяването на въздуха и липсата на паркинги се нареждат в дъното на класацията.  

"Урбанизацията е глобална тенденция. Градското население нараства с по 7500 души на час и хората ясно усещат стреса от пренаселеността. Също така, ние виждаме как хората в градовете използват ИКТ, за да облекчат този стрес и да си създадат условия за по-добро съществуване в градската среда," коментира Микаел Бьорн, ръководител „Проучване” в Ericsson ConsumerLab.

Основното предимство на живота в града се изразява в достъпност до ресторанти, кафенeта, места за забавление и пазари. Хората в градовете са по-активни в социално отношение и техните социални кръгове са много по-широки от тези на хората, живеещи в други населени места.

Проучването показва също, че  времето за придвижване от работното място до дома и обратно в тези 13 града е средно 2,20 часа на ден. Хората са по-спокойни, когато знаят колко дълго ще бъдат в трафика, тъй като това им позволява да използват времето си по-ефективно. В този смисъл смартфоните станаха незаменимо средство при придвижване, коментират от изследователската компания.

Мобилните мрежи като фактор за качеството на живот

• Около 40% от градското население използва смартфони и разчита на информация, предоставяна през мобилни мрежи, за да се справя с ежедневните си задачи

• Покритието на мобилните мрежи е класирано на четвърто място по значение сред факторите, определящи доброто качество на градския живот

• Придвижването до различни локации причинява най-много стрес в градската среда; информацията, получавана чрез мобилните мрежи, може да облекчи този стрес

източник: Проучване на Ericsson ConsumerLab сред 100 милиона души в най-големите градове на света

Познаването на начините, по които хората избират да се придвижват, ще помогне на компании като Ericsson да определят какъв тип услуги биха били най-полезни за тях. Например, хората, които се придвижват с колело, ще имат полза от услуга, предоставяща им указания към кои велоалеи да се насочат.

Тези, които използват обществен транспорт, ще имат нужда от разписания, обновяващи се в реално време. А за шофьорите полезна ще бъде GPS система, предоставяща трафик информация в реално време, която може да спести престоя в задръстването и стреса, посочва Микаел Бьорн.

Коментар